Osnovna pravila za pripravo popolne rižote (in še recept)

Magazin 03. Nov 202209:15
rižota
Foto: Profimedia

Rižote so priljubljena jed, saj za njihovo pripravo ni treba porabiti veliko časa. Lahko so priloga ali glavna jed.

Priprava rižote ni zahtevna, a dobro je poznati nekaj pravil, ki poskrbijo za kremno teksturo in ravno prav čvrsta riževa zrna. Poznamo nešteto različic te okusne jedi – najboljše pa so tiste, pripravljene s sezonskimi sestavinami, ki so trenutno na voljo.

Pravila za pripravo popolne rižote so sledeča:

  • Izberite riž, ki je namenjen za pripravo rižot: gre za riž z okroglim zrnom, najbolj znana vrsta pa je riž arborio.
  • Za pripravo uporabite globoko ponev z debelim dnom.
  • Za dve osebi bo zadostovala ena skodelica riža (2 dl).
  • Ko se lotite priprave rižote, čebulo nasekljajte na drobno in jo prepražite, nato pa dodajte riž, da se lepo glazira.
  • Naslednji korak je, da riž zalijete z vodo ali jušno osnovo, ki pa mora biti zelo vroča. Zato je najbolje, da tekočino segrejete v loncu (do vretja) in nato zalijete riž. Tekočino dodajajte sproti. Ko izpari, dodate naslednjo “rundo.”
  • Na koncu ne pozabite na hladno maslo. Ko ugasnete ogenj in odstavite rižoto, dodajte rezino masla in jo dobro vmešajte v jed. Tako bo rižota še bolj kremna.
gobova rižota
Profimedia

Recept za odlično gobovo rižoto

Taka rižota je okusna, zanjo pa boste potrebovali (za 2 osebi):

  • 200 gramov riža
  • 1 čebulo
  • 100 gramov gob
  • 1 dl belega vina
  • 1 liter jušne osnove (lahko je zelenjavna ali piščančja)
  • 1 žlico masla
  • sol, poper
  • ščepec suhih začimb (majaron, rožmarin … po okusu)
  • parmezan
  • olivno olje

Priprava:

Čebulo na drobno narežite in pražite na olju, dokler ne postekleni. Gobe očistite in narežite na rezine in jih malce prepražite s čebulo. Nato dodajte riž in premešajte. V ponev dodajte belo vino, ko alkohol izhlapi, solite in poprajte. V rižoto začnite dodajati vrelo tekočino. Mešajte, da se jed ne prime. Ko je riž kuhan, ponev odstranite z ognja ter vmešajte maslo in parmezan. Pustite nekaj minut, da se okusi povežejo, potem jed postrezite. Dober tek!

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.