Ostankov hrane nikoli ne zavijte v aluminijasto folijo

Magazin 16. Avg 202113:40 > 17. Avg 2021 08:45 1 komentar
Aluminijasta folija
PROFIMEDIA

Ostanke hrane lahko v hladilniku hranite več dni, če so dobro zaprti.

Večina nas najhitreje in najlažje shrani živilo, če svoje krožnike pokrijemo z aluminijasto folijo in jih postavimo v hladilnik. To pa je hkrati tudi način, da se izpostavimo nevarnosti.

Tako kot mi potrebujemo zrak za dihanje, ga bakterije uporabljajo za razmnoževanje. Nekatere bakterije – na primer stafilokoki in Bacillus cereus, ki povzročajo bolezni, ki se prenašajo s hrano – proizvajajo toksine, ki se ne uničijo ob visokih temperaturah pri kuhanju. Če toplo hrano na sobni temperaturi pustite več kot dve uri, se lahko bakterije hitro razmnožijo.

Uporaba aluminijaste folije za pokrivanje hrane lahko včasih predstavlja enako tveganje, saj med hrano in folijo ostane zrak.

“Ko je prisoten zrak, se bakterije hitreje razmnožujejo, zato je treba hrano shranjevati v ustreznih posodah,” pravi dietetičarka Lindsay Malone.

Njeno zlato pravilo pri shranjevanju ostankov je, da jih vedno damo v plitve in hermetično zaprte posode, da pospešimo proces hlajenja in preprečimo rast bakterij v hrani.

Mlečni in mesni izdelki so še posebej nagnjeni k razrastu bakterij, zato raje odvrzite hrano, ki je pri sobni temperaturi stala več ur.