Osupljiv koncept superjahte brez emisij bo skrbel za ohranjanje morja

Magazin 10. Okt 202111:15 > 11:28 1 komentar
superjahta
Profimedia

Osupljiva superjahta brez emisij z lastno kmetijo na krovu naj bi pomagala ohraniti oceane. Plovilo je na voljo za prodajo na dražbi kot nezamenljivi žeton oziroma NFT.

3deluxe je oblikovalski studio s sedežem v Wiesbadnu v Nemčiji. Nedavno so na platformi SuperWorld predstavili prvo jahta brez ogljika, ki je na dražbi voljo za prodajo kot nezamenljivi žeton (NFT). Superjahta je bila virtualno na ogled v pristanišču v Monaku, kjer je “plula” v domišljijskem svetu med letošnjo izdajo priljubljenega monaškega salona.

Koncept jahte, ki so jo poimenovali VY-01, je videti kot plavajoči rajski vrt. Zamišljen je kot 110-metrsko plovilo, ki vsebuje dva elektromotorja (vsak po 1 MW) in ima potovalno hitrost do 12 vozlov. To digitalno prevozno sredstvo, vredno milijone evrov, je brez emisij in uporablja gorivne celice na vodikov pogon. Ima tudi 470 kvadratnih metrov sončnih kolektorjev, ki se uporabljajo za napajanje sistema za razsoljevanje, razsvetljave in klimatske naprave na jahti.

superjahta
Profimedia

Kar zadeva zunanjo zasnovo ladje, ima plovilo brez ogljika zaprto obliko in v dvignjenih stranskih stenah integrirane žaluzije, ki uravnavajo količino svetlobe na zgornjih palubah. Na odprti krmi je bazen s slano vodo.

Lepo futuristično zunanjo zasnovo ladje dopolnjuje še bolj inovativna notranjost, ki je odprta, zračna in obdana z zelenjem. Ima velik bivalni prostor, rastlinjak, zelenjavni vrt, kuhinjo in bar. Glavna spalnica je pravzaprav odprta soba v rastlinjaku in ponuja čudovit razgled na nočno nebo.

superjahta
Profimedia

Vse na ladji omogoča, da življenje poteka v popolni harmoniji z naravo, pri čemer se zdrava hrana goji na krovu ali dobavlja čim bolj “lokalno”, sveže ribe pa prihajajo naravnost iz oceana. Da bi rastline ostale zelene in zdrave, superjahta uporablja svoj sistem za razsoljevanje za oskrbo z vodo.

3deluxe pravi, da naj bi koncept superjahte uporabljali v izobraževalne namene, in upa, da ga bo bodoči lastnik uporabil prav za to. Jahta bi morala biti komunikacijska platforma za razpravo o kompleksnih izzivih našega časa, kot navaja ekipa 3deluxe. Polovica prihodkov od prodaje bo namenjenih organizaciji za zaščito morja Sea Change Project.

superjahta
Profimedia

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje