Otok, na katerem ne bi preživeli niti enega dneva

Magazin 15. Jul 202320:14 0 komentarjev
Kačji otok
Foto: PROFIMEDIA

Čudoviti otok, a brez obiskovalcev – zakaj je tako nevaren?

Zdi se idiličen, a nanj ne stopi človeška noga – tako imenovani kačji otok (Ilha da Queimada Grande), ki leži slabih 150 kilometrov od jugovzhodne obale Brazilije, je dom na tisoče smrtonosnim kačam, med katerimi izstopajo zlate harpunaste kače.

Zlate harpunaste kače veljajo za zelo strupene, po nekaterih navedbah naj bi njihov strup človeka ubil v eni uri. Doslej sicer uradno niso zabeležili nobene smrti po ugrizu te kače. So tudi kritično ogrožena vrsta.

In zakaj je otok dom toliko kačam? Vzrok je treba iskati v zgodnjem holocenu, pred približno 11.000 leti. Takrat se je gladina morja zaradi razpadanja ledenih mas dvignila za okoli 60 metrov, tako imenovani kačji otok se je ločil od preostanka ozemlja današnje Brazilije, tam živeče kače pa so se posledično razvijale drugače.

Kačji otok
Foto: PROFIMEDIA

Strokovnjak za evolucijo, ekologijo in toksikologijo, profesor Stephen P. Mackessy z Univerze v Severnem Koloradu, je sicer zavrnil tezo, da te kače predstavljajo veliko večjo nevarnost od drugih iz svoje družine, navaja poljudnoznanstvena revija Discover Magazine. “Ideja, da so izjemno smrtonosne, je najverjetneje mit.”

Kače se na 43-hektarskem otoku sicer prehranjujejo s pticami.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!