Otrokov smisel za humor se razvija že v prvem mesecu življenja

Magazin 03. Dec 202108:51
Dojenček
PROFIMEDIA

Nova raziskava britanskih znanstvenikov je pokazala, da novorojenček smisel za humor začne razvijati že v prvem mesecu življenja, humor pa prepozna že pri štirih tednih, piše Independent.

Študija je želela raziskati, kako humor prispeva k razvoju kognitivnega delovanja pri zelo majhnih otrocih, so pojasnili znanstveniki. Globalna študija, pri kateri je sodelovalo približno 700 otrok, je pokazala, da dojenčki humor prepoznajo že pri štirih tednih, medtem ko se približno polovici otrok dogodki okoli njih zdijo smešni pri dveh mesecih.

Študijo, objavljeno v reviji Behavior Research Methods, je izvedla skupina znanstvenikov z Univerze v Bristolu. Pokazala je, da so dojenčki sposobni prepoznati različne oblike humorja skozi igro na podlagi dejavnosti, kot so žgečkanje, skrivanje, grimase, ali ko jih nekdo nagovori z “nenavadnim” glasom.

Študija je pokazala še, da dojenčki uživajo v opazovanju odzivov drugih ljudi okoli sebe. Zabava jih denimo tudi, ko vidijo, da se je nekdo prestrašil.

Znanstveniki so ugotovili, da dveletne otroke zanima tako imenovani “nesmiseln humor”, kot je stavek “pes je rekel muuuu”, triletniki pa imajo radi besedne igre, zvijače, a tudi grde besede in kletvice.

Ugotovili so še, da je socializacija ključna za razvoj otrokovega smisla za humor, ki lahko prispeva tudi k izboljšanju njihovih drugih kognitivnih sposobnosti, kot je razvoj domišljije.

Elena Hoika, izredna profesorica na Univerzi v Bristolu, je novinarju Timesa povedala, da “izsledki študije kažejo, da je humor zapleten proces, ki se razvije v prvih štirih letih življenja”.

“Glede na univerzalnost in pomen humorja v mnogih vidikih življenja otrok in odraslih je pomembno razviti načine, ki nam bodo pomagali ugotoviti, kako se humor najprej razvija, da bomo lahko še naprej razumeli ne le, kako humor nastane, ampak tudi, kako pomaga mladim pri duševnem zdravju.”

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje