Par, ki potuje po svetu tako, da skrbi za hiše neznancev

House sitting
CNN

Potovati po svetu, medtem ko brezplačno bivate v domovih popolnih neznancev, se morda sliši predobro, da bi bilo res. Pa ni tako. Zakonca Jonathan in Julie Ashworth sta za CNN delila svojo izkušnjo s house sittingom – ko torej v zameno za brezplačno nastanitev skrbite za domove in hišne ljubljenčke popolnih neznancev, ki so se v tem času odpravili na dopust.

Zakonca Jonathan in Julie Ashworth iz Norfolka v Angliji sta bila leta 2017 željna sprememb. Kot sta pojasnila za CNN, sta iskala načine, kako bi lahko potovala več za manj denarja, dokler nista odkrila tako imenovanega house sittinga.

Prodala sta svoj dom in se podala na avanturo.

House sitting pomeni, da v zameno za brezplačno nastanitev skrbite za domove in hišne ljubljenčke popolnih neznancev, ki so se v tem času odpravili na dopust. Popotniki prejmejo začasen brezplačen dom, lastniki domov pa brezskrbne počitnice.

Zakonca Ashworth, ki sta stara okoli 50 let, sta bila sprva sicer skeptična, a sta se kljub temu odločila poskusiti. Prijavila sta se na eno izmed spletnih platform, ki povezuje lastnike domov in  varuške oziroma oskrbnike domov, in ki deluje na podoben način kot Airbnb. Prvo hišo sta rezervirala leta 2018, in kot sta opisala za CNN, se nista nikoli ozrla nazaj.

House sitting ju je med drugim popeljal v Francijo, na Tajsko, v Avstralijo, Španijo, Kalifornijo, pa tudi po večjem delu Velike Britanije.

Bivala sta v vilah z zasebnimi bazeni in podeželskih hišah ter skrbela za številne mačke in pse, pa tudi konje, kokoši, hrčke, zajce, želve in celo za prašička.

House sitting
CNN

Večina lastnikov, ki svoj dom ponudijo v varstvo, namreč pričakuje, da bodo popotniki skrbeli tudi za njihove hišne ljubljenčke. Ker sta oba velika ljubitelja živali, jima to ni predstavljalo problema. “Nekaj je hiš, ki so brez hišnih ljubljenčkov. A večina jih pride s hišnimi ljubljenčki. Moraš biti popotnik, ki ima rad živali,” je za CNN opisala Julie.

Ne le poceni počitnice

Čeprav house sitting zveni kot preprost dopust, ga zakonca jemljeta z vso resnostjo. Kot pravita, se trudita, da bi bila izkušnja čim bolj pozitivna za lastnike domov, pa tudi za njihove hišne ljubljenčke. House sitting vidita kot priložnost za potovanje in življenje, kot ga živijo domačini, in ne le kot priložnost za poceni počitnice.

Lastnikom pogosto pošiljata fotografije in video posnetke ter jih sproti obveščata o stanju njihovih domov ter počutju njihovih hišnih ljubljenčkov.

“Ni boljšega odgovora lastnikov, kot da rečejo, da so popolnoma pomirjeni, da sva tukaj,” je za CNN opisal Jonathan. “Radi vidijo, da se njihovi hišni ljubljenčki zabavajo. In tudi naju hišni ljubljenčki popolnoma prevzamejo, ko skrbiva za določen dom,” je dodal.

Na lokaciji, za katero bosta skrbela, sta rada dan ali dva, preden lastniki odidejo, da se lahko v miru spoznajo in pogovorijo o morebitnih nejasnostih.

House sitting
CNN

Po bivanju v veliki vili v Španiji bi se marca 2020 morala odpraviti v Cape Town in London, pa jima je pandemija koronavirusa prekrižala načrte. Odpovedala sta vse načrte in se odpravila nazaj v Veliko Britanijo, kjer sta nekaj časa bivala v prikolici, dokler nista znova začela potovati. Poleg neizogibnih odpovedi, ki jih je povzročil koronavirus, pa zakonca pravita, da se le redko zgodi, da lastnik odpove dogovor, saj mora – tako kot morajo “varuške” – tudi lastnik omenjeni spletni platformi plačati letno članarino.

Pravijo jima, da živita sanje

Zakonca sicer priznavata, da sta slišala že veliko negativnih zgodb, ko so se lastniki denimo nenapovedano vrnili z dopusta ali pa so oglaševali hišo, ki je bila v resnici drugačna od opisa. Kljub temu so bile njune izkušnje večinoma dobre.

“Imela sva veliko srečo,” je opisala Julie, ki je s soprogom danes zaposlena v spletnem podjetju, ki jima prinaša dovolj denarja, da lahko pokrijeta svoje stroške potovanj. Pred tem je bila tajnica v šoli, njen soprog pa je bil učitelj plavanja ter upravitelj nepremičnin.

House sitting
CNN

Zakonca Ashworth trenutno skrbita za hišo in kužka v bližini avstralskega mesta Sydney, načrtujeta pa še odhod v Kanado in Južno Ameriko.

Oba menita, da jima je house sitting v vseh pogledih odprl številna nova vrata, in pravita, da ga priporočata vsem. “House sitting lahko pomaga toliko ljudem,” pravi Julie. “Toliko najinih prijateljev in družinskih članov pravi, da ‘živiva sanje’ in tako se tudi počutiva,” je dodala za CNN.