Pet stvari, ki jih zobje lahko razkrijejo o našem zdravju

Magazin 11. Jun 202317:51 1 komentar
Obisk pri zobozdravniku
Foto: PROFIMEDIA

Naši zobje lahko razkrijejo marsikaj o našem zdravju, med drugim nam sporočijo, ali smo pod stresom, ali nam v telesu primanjkuje vitaminov ali mineralov, imamo težave s kostmi ali kakšno drugo zdravstveno težavo.

Kot po poročanju N1 Beograd pojasnjujejo zdravniki, je pri naših zobeh treba biti pozoren na več ključnih stvari.

Motnje hranjenja

Če oseba trpi za bulimijo, tj. motnjo hranjenja, ki vključuje bruhanje, lahko pri zobeh zaznamo razbarvanost ter spremembe v obliki zob. Zaradi delovanja želodčne kisline je načeta zobna sklenina, zobje postanejo bolj občutljivi, sčasoma pa lahko to privede tudi do zobne gnilobe in izgube zob.

Anemija

Sprememba barve dlesni, največkrat v primeru bledenja, je lahko pokazatelj, da je oseba anemična. Anemija oziroma slabokrvnost se v večini primerov pojavi zaradi pomanjkanja železa. V tem stanju so pogoste otekle, vnete in boleče dlesni, na katerih se lahko pojavijo tudi razjede.

Osteoporoza

Kost okoli naših zob je osnova, ki jih podpira. Čeprav je spremembe doma težko odkriti, so zobozdravniki morda prvi, ki lahko zaznajo sistemsko spremembo kostne gostote zaradi osteoporoze. Zobje, ki se med pregledom premaknejo bolj kot povprečno, bi lahko nakazovali na to napredujoče stanje. V primeru, da ne začnemo z zdravljenjem, pa se sčasoma lahko začnejo majati in celo izpadejo.

HIV

Ker virus oslabi imunski sistem pri bolnikih s HIV, se lahko v ustni votlini pojavijo razjede. Kot pojasnjujejo zdravniki, lahko splošni telesni pregled in krvne preiskave pomagajo pri iskanju odgovorov in postavitvi končne diagnoze.

Bolezni ledvic

Težave z ledvicami lahko povzročijo tudi rane v ustih, spremembe okusa in suha usta zaradi kserostomije, tj. zmanjšanega izločanja sline. Ko so usta suha, se kislost poveča, nizek pH pa lahko povzroči agresiven karies in morebitno izgubo zob. Nekatere študije tudi kažejo, da imajo bolniki z boleznimi dlesni povečano tveganje za bolezni ledvic, poroča Index.hr. 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje