Pirati plastike razkrivajo: 75 % slovenskih rek onesnaženih z mikroplastiko

Magazin 12. Dec 202113:15
Pirati plastike
Arhiv

V sklopu Meseca znanosti je te dni potekal zaključek projekta Pirati plastike - dajmo Evropa, ki je v enem letu več kot 1.400 učencem in dijakom 100 slovenskih šol približal skupnostno znanost in problematiko onesnaževanja s plastiko.

Mladi so znanstvenikom pomagali pri pionirskem delu – množičnem vzorčenju mikroplastike v slovenskih rekah, s katero je po trenutnih rezultatih onesnaženih več kot tri četrtine analiziranih rek.

Projekt Pirati plastike, ki je potekal na pobudo tria Predsedstva Sveta Evropske unije, ministrstva Slovenije, Nemčije in Portugalske, so na zaključnem dogodku v Mesecu znanosti predstavili pobudniki, partnerji in sodelujoči. Vodja slovenske piratske misije, dr. Mateja Grego iz Morske biološke postaje Piran Nacionalnega inštituta za biologijo, je predstavila rezultate analize vsebnosti mikroplastike v 44 analiziranih vzorcih.

Najbolj onesnažena – Sava med Krškim in Brežicam

75 % vzorčnih mest je vsebovalo koščke plastike, manjše od petih milimetrov. Po izračunu vsebnosti mikroplastike na m3 vode je bilo največ mikroplastičnih delcev v pretočnem akumulacijskem jezeru med Krškim in Brežicami v Savi. Po onesnaženosti sledijo Sava pri Domžalah, Krka pri Otočcu in Novem mestu ter njeni pritoki, Lahinja v Črnomlju, Sotla pri Bizeljskem, Drava pri Mariboru in pri Staršah, Trojšnica pri Pragerskem, Dravinja v Zrečah. Med 32 rekami je bilo neonesnaženih le 6: Pesnica, Rižana, Zacurek, Rupovščica, Tržiška Bistrica in Ledava, a, kot opozarja dr. Grego, šele večkratno vzorčenje pokaže pravo sliko.

Pirati plastike,
Arhiv

Nakupovalne vrečke

Najpogostejši material v slovenskih rekah je polietilen v obliki filmov, najverjetneje kot posledica razpadlih nakupovalnih vrečk, pakirnih folij in kmetijskih folij. Prisotnost polistirena, ki izvira najverjetneje iz embalaže in gradbenega sektorja, pa je bila zaznana v bližini mest, npr. v drugem vzorčenju Ljubljanice pri Vrhniki, v Gradaščici na Dobrovi, v Dravi pri Mariboru. Dr. Grego je ob tem izpostavila: ”Očitno je, da takšno raziskovalno delo razkriva ključne izzive, ki pa nam kažejo pot do rešitev, ki morajo vključevati tudi sistemske spremembe. Brez mladih piratov plastike, ki so nam v izredno kratkem času posredovali tako veliko število dragocenih podatkov, bi o onesnaženosti naših rek še dolgo lahko le ugibali.”

Odpadki ob brežinah rek

Ker je projekt, ki ima svoje korenine v Nemčiji, celostno obravnaval problematiko, so se mladi posvetili tudi večjim odpadkom na brežinah rek 19 večjih mest po Sloveniji, ki se večinoma izlivajo v Črno morje. Podobno kot na naši obali so tudi ob rekah najpogostejši odpadek cigaretni ogorki, med plavajočimi odpadki pa tudi zaradi fizikalnih lastnosti prevladujejo odpadki iz plastike mdr. plastenke. Štefan Trdan, raziskovalec na Inštitutu za vode RS, je dodal: ”Morja se začnejo pri nas doma in zavedati se moramo povezave z rekami – osem od desetih najpogostejših odpadkov v rekah so namreč tudi najpogostejši odpadki v morju.”

pirati plastike, simona kustec
Arhiv MK

Svoje vtise so s spletnim občinstvom delili tudi Pirati plastike iz Osnovne šole Valentin Vodnik, organizacijsko plat projekta pa je osvetlila vodja komuniciranja Katja Sreš iz društva Ekologi brez meja, in poudarila: Motivacija slovenskih šol in njihov dodatni angažma sta presegla vsa pričakovanja. Veseli nas, da potrditve o odličnem sodelovanju prihajajo tudi iz tujine, zato si prizadevamo za nadaljevanje projekta, ki pokriva tako širok spekter učnih procesov.” Projekt se namreč pod okriljem tria Predsedstva Sveta Evropske unije zaključuje, a to je šele prva etapa, ki omogoča razvoj in širjenje projekta tudi na preostale države članice EU in širše.