Po enoletnem premoru v Tolminu krajše festivalsko poletje

Magazin 22. Jun 202119:34 > 19:46 0 komentarjev
tolmin
Borut Živulović/BOBO

V Tolmin letos zopet prihajajo festivalski gosti. Ob obetih za poroštveno shemo, ki jo za koncertne organizatorje predvideva predlog interventnega zakona za gostinstvo in turizem, lahko na tolminskem Sotočju po enoletnem premoru pričakujemo nekoliko krajšo festivalsko sezono.

Napovedana sta Punk Rock Camp in reggae festival Overjam, ni pa še jasno, ali bo mogoče koristiti tudi bone. Andrej Sevšek, ki stoji za festivalom punk rocka v Tolminu, je povedal, da bo poroštvena shema začela veljati s 1. avgustom, tako da bo država v primeru, da bodo dogodki po tem datumu odpovedani ali bodo morali biti izpeljani z manjšo kapaciteto obiskovalcev, pokrila stroške odpovedi v 80 oziroma 60 odstotkih. Ni pa po njegovih besedah predvidela nobene pomoči za koncertne organizatorje in glasbenike, ki “si morajo pomagati sami in očitno začeti delati na polno”.

“Ker se nam je dozdevalo, da se bo to zgodilo, smo že zadnje tri mesece pripravljali alternativni dogodek, ker celotnega festivala Punk Rock Holiday ni bilo mogoče izpeljati, ker smo to izvedeli šele prejšnji teden. Imamo večinoma mednarodno publiko in nismo več mogli čakati z odpovedjo, tako da Punk Rock Holiday je bil prestavljen na naslednje leto, zdaj pa delamo Punk Rock Camp, manjšo izvedbo festivala z evropskimi bendi,” je pojasnil.

Posted by Punk Rock Holiday on Tuesday, June 22, 2021

Slovenski obiskovalci za zdaj v manjšini

Punk Rock Camp so prestavili na konec tedna, in sicer v termin od 12. do 15. avgusta, ker pričakujejo večinoma obiskovalce iz Slovenije in okoliških držav. “Čeprav po rezervacijah in trenutno prodanih vstopnicah so večinoma Nemci, Slovenci pa v manjšini. Slovenci tudi čakajo, ali bodo lahko koristili bone, kar je še ena stvar, ki je tudi za nas sprejeta, a še ne vemo, kdaj bo v veljavi,” je še dodal Sevšek.

Med napovedanimi izvajalci so A Guy Named Lou, Venerea, Pigs Parlament, The Morrons, Elvis Jackson in Happy Ol’ Mcweasel.

Pred tem bo festivalsko poletje v Tolminu med 5. in 8. avgustom ogrel reggae festival Overjam, ki je zaenkrat napovedal Dub Fx in Anthony B & The House of Riddim Band. Najbolj množičen festival ob Sotočju, Metaldays, pa so organizatorji odpovedali tudi letos in zdaj zbirajo rezervacijo za morebitno vikend druženje od 29. julija do 1. avgusta.

Greetings Massive !!!! ?We have a GREAT news ?OverJam 2021 is happening ❤️❤️❤️? NEW DATES : from 05. to 08. of…

Posted by Overjam International Reggae Festival on Wednesday, June 2, 2021

Izpad dohodkov v glasbeni panogi večji od 90 odstotkov

Gospodarsko interesno združenje koncertnih organizatorjev Slovenije in Koalicija glasbenega sektorja sta medtem vlado in druge pristojne znova pozvala k vključitvi pomoči za najbolj prizadete v glasbeni panogi v interventni zakon. Pri tem so vnovič opozorili, da je glasbena panoga zaradi ukrepov za zajezitev koronavirusa prizadeta bolj kot katerakoli druga gospodarska dejavnost.

“Ker je izpad dohodkov v glasbeni panogi večji od 90 odstotkov, je podpora države ključna za preprečitev masovne insolventnosti in propadanja celotne glasbene panoge,” so zapisali. Čeprav se omejitve pri javnih prireditvah počasi rahljajo, pa koncerti po njihovem mnenju ostajajo finančno nevzdržni, dokler so kakršnekoli omejitve v veljavi.

“Interventni zakon, ki smo ga usklajevali več mesecev in ki naj bi vseboval ukrepe, ki bi glasbeni panogi omogočil preživetje, pa v zadnji verziji ne vsebuje več ukrepov pomoči najbolj prizadetim, tistim, ki so utrpeli več kot 70- in več kot 50-odstotni upad prihodkov,” so zapisali v pozivu. Predlagali so, da se v interventni zakon ponovno vključi povečan mesečni temeljni dohodek za samozaposlene do konca leta 2021, subvencioniranje čakanja na delo do konca leta ter enkratno nadomestilo izpada prihodka.

Tolmin Tolmin
Borut Živulović/BOBO
Turizem na Soci, Tolmin Turizem na Soci, Tolmin
Borut Živulović/BOBO
Tolmin Tolmin
Borut Živulović/BOBO
Turizem na Soci, Tolmin Turizem na Soci, Tolmin
Borut Živulović/BOBO

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!