Pomembna hranila, ki kožo ohranjajo zdravo, sijočo in mladostno

Magazin 22. Avg 202216:30 0 komentarjev
Koža
Profimedia

Brez katerih snovi koža še posebno hitro izgublja sijaj, prožnost in zdrav videz? Preverite hranila, ki jih nujno potrebuje.

Zdrave maščobe

Zdrave maščobe koži dajejo sijaj in ji pomagajo, da je bolj prožna, čvrsta in vlažna. Premalo teh maščob pa lahko povzroči prezgodnje gube in suhost.

Da bi koža iz zdravih maščob dobila tisto, kar potrebuje, moramo uživati predvsem zmerne količine določenih vrst nenasičenih maščobnih kislin, kot so maščobne kisline omega 3. To pomeni, da morajo biti na našem jedilniku tudi oreščki, semena, avokado in ribe. Poleg tega te pozitivno vplivajo na celoten organizem, ne samo na kožo.

Vitamin A

Je močan antioksidant, ki ga tako zgornje kot spodnje plasti kože potrebujejo. Pomembno vlogo igra pri zaščiti kože pred poškodbami, ki jih lahko povzroči prekomerna izpostavljenost sončnim žarkom. Skrbi tudi, da zaradi sonca ne pride do pomanjkanja kolagena (znano je namreč, da pretirano sončenje pripomore k hitrejši razgradnji kolagena). Zaradi pomanjkanja vitamina A koža lahko postane suha in razdražena.

Profimedia

Vitamin C

Vitamin C je še en antioksidant, brez katerega koža ne more biti zdrava. Tudi vitamin C ima pomembno vlogo pri tvorbi kolagena. Prav tako nas ščiti pred prostimi radikali. Premalo vitamina C na koži pa lahko opazimo kot hrapavost, nagubanost, počasnejše celjenje ran, pigmentacijo itn.

Vitamin E

Deluje protivnetno in pomaga, da koža ohranja prožnost. Skupaj z vitaminom C krepita celične stene in pomagata obnavljati kožno bariero. Prav tako opravlja funkcijo zaščite pred UV-žarki.

Cink

Cink pomaga pri hitrejšem celjenju ran. Cink je mineral, ki je prisoten tako rekoč v vseh delih telesa, približno pet odstotkov ga najdemo v koži in zgornje plasti ga naj bi potrebovale več kot spodnje. Pomanjkanje se lahko kaže v počasnejšem celjenju ran, v obliki ekcemov, grobi in suhi koži.

Profimedia

V kateri hrani najdemo vitamine in minerale za kožo?

Poudariti je treba, da so za kožo sicer zelo pomembne tudi beljakovine in selen. V ribah, kot so losos, sardele, tune, najdemo predvsem maščobne kisline omega 3, podobno tudi v avokadu. V t. i. zeleni zelenjavi, kot sta špinača in ohrovt, najdemo vitamine A, C in E. Prav tako jajca vsebujejo vitamin E in A ter beljakovine, selen in cink. Koristna so tudi nekatera zdrava olja, kot je ekstra deviško olivno olje, ki je bogato z zdravimi maščobami in vitaminom E.

Seveda je pri tem treba upoštevati vsa načela zdravega prehranjevanja, se dovolj gibati in nasploh živeti zdravo.

Članek je informativne narave. V primeru težav se morate nujno obrniti na ustreznega strokovnjaka!

VIR: https://www.webmd.com/

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!