Popoln čudež narave, ki jemlje dih: Modra laguna na Islandiji

Magazin 05. Dec 202111:45 0 komentarjev
Islandija
Foto: PROFIMEDIA

Geotermalno zdravilišče Modra laguna se nahaja v polju lave blizu Grindavíka na Islandiji. Mlečno modri odtenek vode je posledica visoke vsebnosti silicijevega dioksida, medtem ko kremen tvori mehko belo blato na dnu jezera, ki naj bi bilo blagodejno za telo. Voda je bogata tudi s solmi in algami.

Povsem v nasprotju s pogostim prepričanjem je laguna umetna. Pastelno modra voda je namreč stranski produkt bližnje geotermalne elektrarne Svartsengi, kjer se pregreta voda odvaja iz tal blizu toka lave in uporablja za zagon turbin, ki proizvajajo električno energijo. Po prehodu skozi turbine para in topla voda prehajata skozi toplotni izmenjevalnik, da zagotovita toploto za sistem za ogrevanje komunalne vode. Ta voda se nato dovaja v laguno.

Temperatura vode v kopališču v laguni je v povprečju 37 do 39 °C. Bogato vsebnost mineralov zagotavljajo podzemne geološke plasti, ki jih vroča voda potiska na površje pri temperaturi 240 °C, ki jo uporablja elektrarna. Zaradi koncentracije mineralov v njej vode ni mogoče reciklirati in jo je treba odložiti v bližnjo pokrajino, prepustno polje lave. Voda se obnavlja vsake dva dni, njen povprečni pH je 7,5, vsebnost soli pa 2,5 %.

modra laguna islandija
Profimedia

Kmalu po odprtju elektrarne Svartsengi leta 1976 je odtočna voda sama izoblikovala bazene. Leta 1981 se je bolnik s psoriazo kopal v vodi in ugotovil, da mu voda lajša simptome, zato je laguna hitro postala priljubljena. Kopališča so bila odprta leta 1987, leta 1992 pa je bilo ustanovljeno podjetje Blue Lagoon (Modra laguna op. p.).

Študije iz 90. let prejšnjega stoletja so potrdile, da je laguna ugodno vplivala na kožno bolezen luskavico. Klinika za luskavico je bila odprta leta 1994, leta 1995 pa je podjetje Blue Lagoon začelo tržiti izdelke za kožo, ki vsebujejo silicijev dioksid, alge in sol. Leta 1999 je sledilo odprtje sodobnega zdravilišča, leta 2005 pa tudi klinike za zdravljenje luskavice.

modra laguna islandija
Profimedia

Blue Lagoon Iceland se je razvil v podjetje, ki vključuje transformativne spa izkušnje, raziskave in razvoj, trajnostni pristop, kulinarični užitek ter harmonijo gostoljubja in dobrega počutja. Leta 2012 je National Geographic Modro laguno označil za eno od 25 čudes sveta, ki je veličastne, zdravilne vode pognalo na vrh svetovnih potovalnih destinacij.

Leta 2018 je podjetje zaključilo izjemno širitev in odprlo resort, katerega kompleks je na seznamu 100 najboljših krajev na svetu revije Time. Luksuzni hotel vključuje 62 sob, podzemno zdravilišče, laguno, bogato z minerali, in dve restavraciji. Celotno zdravilišče je zavezano družbeni odgovornosti, poganja pa ga trajnostna energija. Povezava Modre lagune z naravo je več kot očitna, tako kot tudi njihovo glavno vodilo: družba brez odpadkov. Med razvojem podjetja so njihove ambicije sprožile nešteto pobud, ki spodbujajo tako družbeno blaginjo kot okoljsko ravnovesje.

modra laguna islandija
Profimedia

Modro laguno so nekoč dojemali kot očarljiv, a neuporaben stranski produkt proizvodnje geotermalne energije, vendar se je ta razvila v epicenter sijočega pomlajevanja. V zadnjih štiridesetih letih so hipnotične modre vode v osrčju nezemeljske pokrajine rodile svet čudežev. In čeprav se je kraj razširil na nova obzorja, bo geotermalna morska voda vedno njegovo srce in duša – njegova preteklost, sedanjost in prihodnost: za vedno sproščujoča, za vedno poživljajoča.

Islandija je magična destinacija v vseh letnih časih; če se tja odpravljamo v hladnejših delih leta, pa je obisk Modre lagune definitivno še bolj poživljajoč in nepozaben. Poleg kopanja v geotermalni vodi lahko tudi v najbolj osnovnem paketu uživamo v vodnem baru ter izkoristimo blagodejno blato v obliki mask in oblog. Cene paketov se začnejo pri 44 evrih, obvezna pa je predhodna rezervacija.

modra laguna islandija
Profimedia

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!