Porsche načrtuje model s tretjo klopjo, zvesti ljubitelji se križajo

Magazin 30. Nov 202114:45 0 komentarjev
Porsche Cayenne Turbo GT
Porsche

Zvesti ljubitelji Porscheja naj bi se ob tej napovedi križali, čeprav so pri znamki že dokazali, da se ne bojijo izzivov. Prve skice so že pokazali prodajalcem v ZDA.

Trenutno je seveda celoten projekt še precej v megli, jasno pa je, da si pri Porscheju želijo večjega modela. Najverjetneje bo to križanec (v angleščini crossover), ki ga bodo umestili nad trenutno največji SUV-model Cayenne in električnega Taycana Cross Turismo. Prve skice so menda lahko že videli največji prodajalci v ZDA, ki bodo tudi največji trg za nov model. Porsche pa medtem še ni ne potrdil ne zanikal pisanja največjih in najbolje obveščenih svetovnih portalov (Automotive news, Handelsblatt, AMS).

Pri podjetju si nedvomno želijo ustreči tudi klienteli, ki že vozi ali želi voziti kultno znamko, vendar jim je Cayenne premajhen. Ob tem si želijo prostornosti SUV ali križanca, ki je pač razred v vzponu. Gre predvsem za mlajše kupce, saj so ti v povprečju stari 38 let, medtem ko so kupci tradicionalnih modelov, najbolj športnih modelov Porscheja, stari okoli 60.

Audi Grand Sphere
Audi

Daljši, širši, višji od Cayenna

Nov Porschejev model bo menda daljši, širši in višji od Cayenna, omogočal pa naj bi tudi vgradnjo tretje sedežne klopi. Prvič pri tej znamki nasploh. Tisti, ki so videli skice, pravijo, da je sicer mogoče prepoznati športnost, vendar gre za zelo netipično porschejevsko linijo. Z zelo položnim zadkom tudi ni podoben Cayennu ali manjšemu Macanu. Pravzaprav naj bi bil nekje na pol poti med limuzino in križancem. Nastajal bo v novi koncernski tovarni v Hannovru, kjer bo VW izdeloval tudi ID.Buzz.

Audi grandsphere concept
Audi

Pri tem modelu gre za čisto novo platformo za premijske električno gnane modele PPE, ki jo je razvil Porsche v sodelovanju z Audijem. Gre za projekt s kodnim imenom Landjet, iz katerega bodo nastali modeli Audija, Porscheja in Bentleyja. Nova super platforma bo menda omogočala doseg z enim polnjenjem do 650 kilometrov, ob tem pa tudi super hitre polnilne čase.

Prvi bo lahko svoj model predstavil Audi, menda že leta 2024, poimenovali pa so ga Grand Sphere. Trenutno je tudi edini predstavljeni koncept tega projekta. Sistemska moč bo menda znašala 465 kW, navora bo za 750 Nm, za oskrbo z energijo pa bo skrbela baterija z 80 kWh. Pri Porscheju so doslej izdali le, da bo njihov model na trgu v drugi polovici tega desetletja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!