Tudi mladi iz Slovenije bodo lahko z vlakom zastonj potovali po Evropi

Potovanja 16. Apr 202419:40 1 komentar
vlak
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Evropska komisija tudi tokrat ponuja 35.000 brezplačnih železniških vozovnic, s pomočjo katerih bodo lahko mladi odkrivali Evropo. Zadnji krog prijav, ki je stekel danes, se bo končal 30. aprila. Za vozovnice se prek kviza na Evropskem mladinskem portalu lahko potegujejo mladi, rojeni med 1. julijem 2005 in 30. junijem 2006.

Uspešni kandidati na zadnjem klicu programa DiscoverEU bodo med 1. julijem 2024 in 30. septembrom 2025 prejeli brezplačno železniško vozovnico za potovanje po Evropi za največ 30 dni, so zapisali na Evropski komisiji.

V razpisu lahko sodelujejo prijavitelji iz EU in držav, pridruženih programu izmenjav na področju izobraževanja Erasmus+, vključno z Islandijo, Lihtenštajnom, Severno Makedonijo, Norveško, Srbijo in Turčijo.

Imetniki vozovnic lahko načrtujejo svoje poti ali pa se zgledujejo po obstoječih. Tako lahko na primer odkrijejo pot, ki se je začela lani in se osredotoča na mesta in kraje, zaradi katerih je EU “lepa, trajnostna in vključujoča” v skladu z načeli novega evropskega Bauhausa.

Fotografija je simbolična. (Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)

Udeleženci lahko izkoristijo tudi pobudo DiscoverEU za evropsko leto mladih 2022, ki združuje različne kulturne destinacije, vključno z arhitekturo, glasbo, likovno umetnostjo, gledališčem, modo in oblikovanjem. Udeleženci lahko obiščejo evropske prestolnice kulture, ki so na Unescovem seznamu svetovne dediščine, spomeniška območja z znakom evropske dediščine ali lokacije z znakom za dostopno mesto, tj. mesta, ki so se zavezala k ukrepom, da bi postala dostopnejša vsem, so zapisali.

Komisija je pobudo DiscoverEU začela izvajati junija 2018 po pripravljalnem ukrepu Evropskega parlamenta. Vključen je v program Erasmus+ za obdobje 2021-2027. Od leta 2018 se je več kot milijon kandidatov prijavilo za 284.000 razpoložljivih vozovnic, so še zapisali.

Lani je se je tako na poziv komisije odzvalo več kot 145.000 mladih, iz Slovenije pa se jih je vozovnic razveselilo 170.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje