5 naravnih kopališč blizu Ljubljane, kjer se lahko v tej vročini osvežite

Potovanja 10. Jul 202319:13 1 komentar
Terme Briše, Polhov Gradec
Terme Briše/Foto: Jozo Potdozo/GOOGLE ZEMLJEVIDI (zajem zaslona)

V okolici Ljubljane je kar nekaj jezerc, bajerjev in ribnikov, ki lahko v tej vročini lahko nudijo osvežitev. Izbrali smo jih pet.

Slovenijo je zajel vročinski val. Živo srebro se bo v naših krajih čez dan gibalo med 30 in 35 stopinjami. Izbrali smo pet naravnih kopališč v bližini prestolnice, kjer se lahko v tej vročini osvežitev.

1. Iški vintgar

Soteska reke Iške, južno od Ljubljane, je po mnenju nekaterih najbolj priljubljeno naravno kopališče blizu Ljubljane.

Vintgar poleg atraktivnega sprehoda omogoča tudi osvežitev ob vodi, v nekaterih tolmunih pa je mogoče tudi plavanje. Sotesko obdajajo do 400 m visoki bregovi, sam Vintgar pa je “najostrejša naravna razmejitev dveh slovenskih pokrajin, Dolenjske in Notranjske”, piše Wikipedia. Kako uro hoda od Iškega vintgarja je vredna ogleda partizanska bolnišnica, ki je bila ena prvih v Sloveniji. Od tam vodijo tudi označene poti na Rakitno, Krim in Bloke. Do Iškega vintgarja je mogoče priti z avtomobilom, za katere so na voljo urejena parkirišča. Sicer pa je moč priti do tja tudi z LPP linijo 19I – sicer le do Iške vasi, odkoder je še kakšno uro hoda do Vintgarja.

Iški Vintgar
Iški Vintgar/Foto Jožek Peršak/GOOGLE ZEMLJEVIDI (zajem zaslona)

2. Podpeško jezero

Jezero pri Podpeči je pravo naravno jezero in tudi priljubljena izletniška točka. Leži na robu Krimskega hribovja, ki obroblja južni del ljubljanske kotline, od prestolnice pa je oddaljeno kakšnih 15 ali 20 minut vožnje. Jezero ni veliko, je pa skoraj pravilne okrogle oblike in v premeru meri okoli 130 metrov. Čeprav majhno, pa je zelo globoko – je lijakaste oblike in rov, ki vodi iz njega je raziskan do globine 51 metrov – sicer pa je poprečna globina jezera (ne upoštevaje lijak) 10 metrov.

Ob jezeru, kjer je poleti urejeno manjše kopališče, je pretežno travnata površina, primerna za igre z žogo. Iz bližnjega naselja Jezero vodita planinski poti na vrh Planince in na bolj oddaljeni Krim, v jezeru pa je dovoljen tudi ribolov.

V poletnem času je temperatura vode na površini okrog 25°C, piše Wikipedia. Do jezera pa lahko med poletnimi počitnicami pridete tudi z linijo LPP 6B.

Podpeško jezero
Podpeško jezero Foto Dragan Radaković /GOOGLE ZEMLJEVIDI (zajem zaslona)

3. Star Maln pri Vrhniki

Star maln je majhen zbiralnik vode, ki je nastal za jezom, kjer je na potoku Bela nekoč stal mlin.

Nanj danes spominjata tako jez kot mlinsko kolo. Izvir potoka Bele, Lintvern, ki se nahaja nekaj 100 metrov više od jeza, je kraški sifon oziroma občasni bruhalnik, ki bruha vodo v določenih presledkih, vmes pa delno ali pa popolnoma presahne. Izvir je kot naravno čudo znan že več kot 300 let, omenjal pa ga je že Janez Vajkard Valvazor, kot izvir, ki bruha zmajeve mladiče. Iz Starega malna pelje pohodniška pot proti vrhu Planine, kjer stoji planinska koča, poleg katere je najvišji lesen razgledni stolp v Sloveniji, visok 22 metrov. Do starega Malna je moč priti z avtomobilom, pa tudi z avtobusom iz Ljubljane proti Vrhniki ali Zaplani.

Star maln, Vrhnika
Star maln/Foto Milan Tr/GOOGLE ZEMLJEVIDI (zajem zaslona)

4. Jezero na Rakitni

Le pol ure vožnje iz Ljubljane, na Rakiški planoti, na 797 metrih nadmorske višine leži Rakiško jezero. Je umetnega izvora, nastalo pa je z zajezitvijo potočka, ki priteče v jezero z južne strani planote. V jezeru, katerega največja globina je tri metre, je poleti poleg plavanja možno supanje, dovoljen pa je tudi ribolov. Ob jezeru stoji Hotel Rakitna, oboje pa je izhodišče za krožno sprehajalno pot po asfaltirani cesti, pa tudi izhodišče za Gozdno in arheološko učno pot ter Pot slavnega rakiškega jambora.

Jezero je dostopno peš, s kolesom, gorskih kolesom in seveda avtomobilom. Z javnim prevozom pa boste do njega prišli, če se boste z avtobusom zapeljali iz Ljubljane do Rakitne, od tam pa peš hodili še kakšen kilometer.

Jezero na Rakitni, Rakitna
Jezero na Rakitni/Foto; Karolina Janja/GOOGLE ZEMLJEVIDI (zajem zaslona)

5. Terme Briše pri Polhovem gradcu

Le kilometer od Polhovega Gradca, v dolini Male vode, leži vas Briše.

V neposredni bližini vasi teče potok, Mala voda, na katerem v poletnih mesecih zaprejo zapornice in tako nastane kopališče s čisto, a ne tako mrzlo vodo. “Lično urejeno kopališče, prelepa okolica za sprehode in neprometne ceste za kolesarje,” Terme Briše opisuje obiskovalec na Facebooku. “Do naših term lahko pridete skozi Polhov Gradec in naprej proti Gorenji vasi. Ko na levi strani ceste zagledate cerkev Sv. treh kraljev na Brišah, zavijete levo proti vodi in že ste na cilju,”, pa vabijo v Turističnem društvu Briše. Za tiste, ki imajo raje javni prevoz, pa lahko do Briš pridejo z avtobusom, ki iz Ljubljane pelje proti Polhovemu Gradcu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje