Ideja za izlet: na kavo v Milje – edino istrsko mesto na italijanskem ozemlju

Potovanja 25. Dec 202209:00
Milje
L.T.

Mesto Milje, ki ima okoli 13 tisoč prebivalcev ter je v neposredni bližini slovenske meje, je edino istrsko mesto na italijanskem ozemlju. Po mestu se imenuje tudi Miljski polotok. V mestu boste srečali kar nekaj italijanskih Slovencev, vsi meščani pa radi spijejo kavo na osrednjem trgu v starem deli mesta. Milje so idealne za poldnevni izlet na kavo, rogljiček ter sprehod po soncu.

Na mestu, kjer stojijo Milje, je bil že za časa Rimljanov ribiški zaselek. Leta 931 je vasica prešla pod oblast oglejskih patriarhov. Zametek današnjega mestnega jedra je nastal v 12. stoletju, leta 1256 pa je bila ustanovljena samostojna mestna občina. Leta 1420 je lokalna uprava padla pod Beneško republiko, katere vladavina je trajala do zatona republike leta 1797. Pozneje so bile Milje še del Napoleonovih ilirskih provinc ter del velike avstro-ogrske države, po letu 1920 pa so prešle pod Italijo.

Milje
L.T.

Danes se mesto, oddaljeno od Trsta nekaj kilometrov, vse bolj usmerja v turizem, saj so zasuli soline opustili kamnoseštvo ter zaprli obe ladjedelnici.

Izjemno simpatično staro mestno jedro z manjšim pristanom in mandračem (podobnim nekdanjemu piranskemu), ki skoraj spodjeda okoliške stavbe, kaže arhitekturne elemente beneškega sloga, za katerega so značilne ozke ulice, stavbe s simboli leva sv. Marka, balkoni z gotskimi biforami.

Milje
L.T.

Na glavnem trgu – Piazza Marconi – stoji župnijska cerkev sv. Janeza in sv. Pavla, zgrajena leta 1263 na mestu predhodne cerkve iz 11. ali 13. stoletja, pozneje je bila večkrat prenovljena. Občinska palača s stolpom z uro ter dvema občinskima grboma na pročelju je iz leta 1265. Leta 1930 jo je precej poškodoval požar.

Milje
Profimedia

V bližini pristanišča je tudi dvoje mestnih vrat, vrata sv. Roka in na Dantejevi ulici vrata Portizza, z beneškim levom. Nad mestom je grad, katerega začetki segajo v leto 1374, stolp z nadzidki so mu dodali ob prenovi, v začetku 18. stoletja.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.