Ideja za vikend izlet: le uro vožnje iz Slovenije impozanten grad operne dive

Potovanja 28. Sep 202317:05 0 komentarjev

Dobro uro vožnje iz Slovenije se nahaja idiličen kraj, primeren za vikend pobeg. Na pobočjih Kalnika bodo nekaj zase našli vsi, ki radi kolesarijo, hodijo, odkrivajo naravo ali raziskujejo zanimive zgradbe.

Okolica hrvaškega kraja Gornja Reka ponuja vse, kar si lahko zaželite za vikend pobeg. Tam se nahaja impozanten renesančni grad z ribnikom in magnolijami, pot do njega pa vodi skozi čudovit park. Ob pogledu nanj si je prav lahko zamisliti, kako je v njem operna diva Sidonija Erdődy Rubido sredi 19. stoletja prvič zapela hrvaško himno.

Po legendi je grofica, ki sicer izvira iz španske družine, himno prvič zapela v severnem stolpu. V Gornjo Reko se je s sinom preselila po smrti moža leta 1863, piše portal Punkufer. V Gornji Reki preživela preostanek.

View this post on Instagram

A post shared by Bikademy (@bikademy)

Če se boste odločili za izlet v te konce, si poleg gradu vsekakor morate ogledati tudi slap Šokot, ki ga Punkufer opisuje kot mojstrovino narave. Slap se nahaja nedaleč od Malega Kalnika. Visok je približno 3,5 metra in širok 2,5 metra, ob njem pa je tudi več manjših slapov. Šokot se izliva v potok, ki teče skozi kanjon Sopot. V bližini je tudi 466 metrov visok Šokotov vrh.

Do začetka kanjona Sopot iz Gornje Reke vodi markirana pot, ki pohodnike pripelje do prvega manjšega slapa. “Pot vodi skozi kanjon. Steza je obdana s skalami, občasno je treba tudi skočiti čez potok,” piše tamkajšnje planinsko društvo. Do konca kanjona je približno 45 minut lahke hoje.

Krožna poti vodi čez planine Bezđe do gozdnega grebena Bele Gorice. Pot je mogoče nadaljevati še čez razgledno točko Kanclina (421 metrov) do razgledne točke Križni kamen, od koder je lep razgled na Gornjo Reka. V nadaljevanju se pot spusti v kraj Deklešanec in nazaj v Gornjo Reko.

Skorajda do slapu se lahko pripeljete tudi s kolesom. Kolesarite lahko tudi čez kraj Križevci, ki je bil nekoč pomembno križišče: tako prometno kot kulturno.

Križevci so znani tudi kot Vrata Prigorja, tam lahko odkrijete različne muzeje, bisere arhitekture, pa tudi domačo hrano, vino in craft pivo. S kolesom se lahko zapeljete tudi do jezera Čabraji in Ravenske kapelice ali starega mestnega jedra Kalnika.