Idilično mestece, v katerem pa ne smete preblizu obali

Potovanja 03. Apr 202405:03 0 komentarjev
Praia do Norte (Foto: PROFIMEDIA)

Nazare je idilično mestece na zahodni obali Portugalske v regiji Oeste, z avtom le uro in pol oddaljeno od Lizbone. Njegova največja posebnost so najvišji valovi na svetu.

Turistične skupnosti ga promovirajo kot eno od mest z najlepšimi peščenimi plažami v tej evropski državi, pa tudi kot kraj, ki ga radi obiskujejo ljubitelji ekstremnih vodnih športov. Natančneje, ljubitelji visokih valov.

Zaradi specifične lege ob Atlantskem oceanu se lahko Nazare pohvali s spektakularnimi valovi, visokimi več kot deset metrov. Portugalski deskar Hugo Vau je tam leta 2018 postavil svetovni rekord, ko je premagal kar 35-metrski val, znan kot “Velika mama”.

Tam prirejajo tekmovanje, kjer se najdrznejši deskarji z vsega sveta pomerijo na 15–20-metrskih valovih. Imenuje se Nazare Big Wave Challenge in je 29. januarja letos po dveh letih premora znova potekalo.

Tudor tekmovanje Nazare
Eden od pogumnežev na tekmovanju Tudor (Slika: PROFIMEDIA)

Če nameravate slovito mesto obiskati in želite biti prepričani, da boste ob obisku videli visoke valove, brez skrbi. Ob Prai do Norte je namreč nastavljenih več kamer, kjer lahko po spletu v živo spremljate vreme in velikost valov. Z malo sreče pa ujamete tudi kakšnega pogumnega deskarja, ki premaguje spektakularne valove. Priporočena so topla oblačila: na vrhu hriba, kjer je razgled na valove najboljši, namreč zelo močno piha.

Skrivnost ogromnih valov se skriva pod površjem. “Pošasti narave” (kot velike valove imenujejo deskarji) ustvarja Canhao da Nazare, ogromen podvodni kanjon, globok 200 metrov. Ko val udari v kanjon, se razcepi na dva dela. Ena polovica gre proti plitvejšemu delu obale, drugo pa kanjon usmerja proti njeni steni in jo sili v zrak ter tako ustvarja velikanske vodne stolpe.

Nazare
Ob prihodu na hrib obiskovalce pričaka nekoliko nenavaden kip (Foto: PROFIMEDIA)

Sezona visokih valov traja od oktobra do marca, najboljši kraj za opazovanje valov pa je svetilnik São Miguel Arcanjo na hribu nad spektakularno plažo. Med tekmovanji se tam vedno zbere velika množica.

Ob obali pa se raje ne sprehajajte, še posebej ko valovi narastejo. Mestne oblasti svetujejo, da se iz varnostnih razlogov obali raje izognite.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!