Italijanski otok, ki ga lahko obiščete le, če imate zveze

Potovanja 23. Okt 202314:49 0 komentarjev
Li Galli
PROFIMEDIA

Najbolj čarobnega kraja v Sredozemlju ni mogoče obiskati brez dovoljenja lastnika. Otoček zato buri domišljijo popotnikov ob Amalfijski obali.

Že stari Grki so občudovali Amalfijsko obalo s strmimi pečinami in čudovito modrim morjem. Po legendi se je Herkul zaljubil v nimfo po imenu Amalfi, ki je umrla prezgodaj in mu zlomila srce. Herkul je dolgo taval v iskanju najlepšega kraja na svetu, kjer bi jo pokopal, naposled pa se je ustavil v Amalfiju.

Amalfijska obala je približno uro in pol vožnje oddaljena od Neaplja. Ena izmed njenih posebnosti je otočje, ki se skriva med Caprijem in Positanom. Trije otoki – Isola Lunga, La Castelluccia in La Rotonda – so znani tudi kot Les Sirenuses. Med tremi otoki izstopa Isola Lunga, ki ga je narava izoblikovala v obliki delfina, kar se najbolje vidi iz zraka, piše portal Punkufer.

Ime Les Sirenuses so otoki dobili po starodavnih mitoloških zgodbah, ki pričajo, kako so tamkajšnje sirene s svojim petjem zvabile mornarje v smrt. Danes je znano, da so bili vzroki za brodolom močni, pogosto spreminjajoči se tokovi okoli otoka. Otoke so stari Rimljani uporabljali kot sidrišče, kasneje pa so služili kot obrambni kraj s kamnitim stražnim stolpom.

Li Galli
PROFIMEDIA

Leta 1922 je otočje kupil slavni ruski koreograf in plesalec Léonide Massine. Domačini so ga imenovali nori Rus, saj je kupil skalnat otok, kjer so živeli le zajci. Toda Massine je sledil svoji viziji in tamkajšnji stolp iz 14. stoletja spremenil v plesni studio. V studiu je dal narediti tla iz sibirskega bora, ki so se ohranila do danes.

Massine je na otoku zgradil tudi vilo, stari vinograd pa spremenil v velik terasast vrt. Njegove sanje o preoblikovanju otoške rezidence v umetniško središče se žal niso uresničile.

Li Galli
PROFIMEDIA

Zdaj je otok v lasti Giovannija Russa, poslovneža, ki živi v Londonu. Z ženo neutrudno vzdržujeta otok, pogosto pa ju obiščejo številni slavni prijatelji. Tako je londonski galerist Leopold Thun o otoku dejal: “To je najbolj čarobno mesto v Sredozemlju.”

Žal pa si nove podobe vile ne morejo ogledati radovedneži, če jih lastnika nista povabila, še piše Punkufer. Najboljšo možnost, da doživite čarovnijo na majhnem italijanskem otoku v obliki delfina od daleč, imate, če se pridružite enemu od številnih lokalnih izletov z ladjo, ki plujejo vzdolž obale Amalfija.

Li Galli
PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!