Izlet v najstarejšo slovensko ribiško vas: prijazni domačini in čudovit razgled

Potovanja 18. Feb 202308:00 1 komentar
križ pri trstu
DDD

Nekoč povsem slovenska, danes pa zamejska vas Križ ali po italijansko Santa Croce stoji na strmem nabrežju kraške planote nad severno obalo Tržaškega zaliva v Italiji in ima lep pogled na morje ter grad Miramare. V vasi si lahko v toplem delu leta ogledate Muzej ribištva ter brcnete žogo na stadionu, ki nosi ime po domačinu, slavnem arhitektu Viktorju Sulčiču. Ta je zgradil kultni stadion La Bombonera v Buenos Airesu. Sprehod po vasi je prijeten, domačini prijazni, kava v baru, kjer se vsi poznajo, pa odlična.

Idilična vas oziroma naselje Križ ima danes okoli 1.450 prebivalcev ter leži slabih 10 kilometrov severozahodno od Trsta, na nadmorski višini okoli 200 metrov. Križ velja za najstarejšo slovensko ribiško vas, čeprav danes v vasi ne živi več nihče s statusom poklicnega ribiča.

Tradicija slovenskega pomorstva in ribištva se je tod začela razvijati že v srednjem veku (pred več kot tisoč leti), ob obali Trsta pa vse do izliva reke Timave. V starih listinah se naselje prvič omenja leta 1252 kot villa Crucis. Leta 1911 je v vasi živelo 198 poklicnih ribičev, ki so imeli 62 plovil.

Križ
DDD

S svojimi posebnimi čolni, ki so bili izdolbeni iz debel, so edini lahko pristajali kar na obali, saj ni bilo urejenih pomolov. Edini danes tak še ohranjen čoln je na ogled v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani.

V spomin ribolovu je v vasi Ribiški muzej tržaškega primorja, v katerem si lahko ogledate predstavitev bogate zgodovine tamkajšnjega ribištva z etnografsko zbirko ribiških pripomočkov. Muzej je sicer odprt le med aprilom in novembrom, pozimi so zaprti.

Miroslav Košuta in slavko pregl
L. T.

Iz tega kraja prihaja kar nekaj znanih Slovencev – pesnik in Prešernov nagrajenec Miroslav Košuta (na fotografiji s pisateljem Slavkom Preglom), gledališki igralec in režiser Just Košuta, slikar, akvarelist in odlični marinist Albert Sirk.

Izstopata tudi izseljenca v Argentino, operni pevec Karlo Košuta, ki spada med največje dramatične tenoriste na svetu, ter arhitekt Viktor Sulčič, ki je med drugim s partnerjema leta 1940 v Buenos Airesu naredil načrt za enega najbolj kultnih in legendarnih nogometnih stadionov na svetu La Bombonera – Bombonjera (kjer igrajo Boca Juniors).

Križ pri trstu
DDD

V kraju je župnijska cerkev sv. Petra in Pavla, ki sta tudi zavetnika vasi ter starodavna kamnita cerkev sv. Roka. Zelo zanimivo je tudi idilično vaško pokopališče s pogledom na morje. V Križu najdete tudi nekaj odličnih gostiln ali bolje tavern, ki ponujajo morsko hrano.

Izlet lahko kombinirate z obiskom še kakšne slovenske vasi v bližini (Nabrežina, Kontovel, Prošek) ali pa se spustite do morja in obiščete bližnji grad Miramar oziroma malo bolj oddaljeni Trst.

Križ Pri trstu
DDD

Sprehodite se po vasi, naredite nekaj slikovitih fotografij ter popijte kavo v lokalnem baru. V Križu sta dve dobri gostilni: La Lampara in bolj domača Bita.

Križ pri trstu
L. T.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.