Kamen v Dubrovniku, ki vam lahko prinese srečo v ljubezni

Potovanja 26. Jul 202305:50 1 komentar
Maskeron, Dubrovnk, legenda
ATLAS OBSCURA (zajem zaslona)

Če vam uspe stopiti nanj in obdržati ravnotežje in obrnjeni proti zidu slečete majico, boste imeli srečo v ljubezni, pravi legenda.

Nedaleč od vhoda v staro mestno jedro Dubrovnika boste morda opazili kakšnega človeka, ki z razširjenimi rokami “visi” na zidu. Če boste pogledali bolje, boste opazili, da stoji na majhnem kamnitem podstavku, ki štrli iz zidu. Če boste pogledali še bolje, boste opazili, da ima kamen na zunanji strani vklesane oči in usta.

To je Maskeron. Če vstopite v staro mesto pri glavnem vhodu, ki vodi na Stradun, ga boste zagledali na levi strani, tik ob vhodu v frančiškanski samostan in ob stopnišču, ki vodi do znamenitega mestnega obzidja. Glava, ki naj bi predstavljala sovo, stoji približno pol metra nad tlemi in štrli 20 centimetrov iz zidu, velika pa je za eno oziroma dve stopali. Zgornja površina je že povsem zlizana in rahlo nagnjena navzdol od tisočerih nog, ki so poskušale stopiti nanjo, pa tudi stena nad glavo je mastna od dotika rok, ki so se skušale oprijeti nečesa, da bi telo obdržale v ravnotežju.

Maskeron, Duibrovnik, legenda
N1

Legenda namreč pravi, da vas bo spremljala sreča v ljubezni, če vam uspe skočiti na kamen, ohraniti ravnotežje in stati obrnjeni proti steni na njem tako dolgo, da lahko slečete majico. Z izzivom se večinoma spopadajo moški.

Kamen je bil prvotno narejen kot zaključek žleba, ki je odvajal deževnico z vrha stavbe. Še danes služi temu namenu, saj ob deževju iz njegovih ust teče voda.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje