Koliko stane najem zasebnega otoka na Hrvaškem? In kaj dobite za to ceno?

Potovanja 09. Avg 202319:40 0 komentarjev
najem zasebnega otoka Host
Vila na otoku Host/Airbnb

Dopust v miru in tišini je za marsikoga idealen. Od vrveža in hitrega tempa življenja se je gotovo najlažje odklopiti na zasebnem otoku, kjer ste dobesedno odrezani od vsega sveta. A oddih na zasebnem otoku deluje popolnoma nedosegljivo. Pa je res tako? Koliko stane najem zasebnega otoka pri naših južnih sosedih in kaj dobite za to ceno?

Za nekaj trenutkov miru in oddiha so številni pripravljeni oditi tudi na samoten otok. Želja, ki so si jo slavni in bogati izpolnili z nakupom lastnih otokov po svetu, pa povprečnemu žepu deluje nedosegljiva.

Igralci in glasbeniki za otoke v popolni samoti, kjer lahko svoj čas preživljajo v zasebnosti, odštejejo vrtoglave, več milijonske zneske. Tako sta na primer igralec George Clooney in odvetnica Amal Clooney kmalu po poroki leta 2014 kupila otok na reki Temzi, blizu Londona. Zanj sta takrat odštela 10 milijonov funtov, na njunem otoku pa stoji graščina iz 17. stoletja.

Igralec Johnny Depp pa si je omislil otok na Bahamih, v katere se je zaljubil med snemanjem uspešnice Pirati s Karibov. Okoli 180.000 kvadratnih metrov velik otok Little Hall’s Pond Cay je za 3,6 milijona ameriških dolarjev kupil leta 2004.

Ob obali Belizeja je otok Blackadore Cay, ki si ga lasti Leonardo DiCaprio. Režiser Steven Spielberg pa ima v lasti otok v v arhipelagu Madeire, na katerem preživlja kakovostni čas z družino.

otok Johnnya Deppa otok Johnnya Deppa
otok Johnnya Deppa (Foto: PROFIMEDIA)
Otok Georga in Amal Clooney Otok Georga in Amal Clooney
Otok Georgea in Amal Clooney (Foto: PROFIMEDIA)

Cene zasebnih otokov v lasti znanih in premožnih so vrtoglave, a to ne pomeni, da je oddih na popolnoma samotnem otoku nedosegljiv sleherniku. Na priljubljeni platformi za oddajo namestitev Airbnb se namreč najdejo tudi prenočišča na majhnih in zasebnih otokih.

Ta prenočišča pa niso zgolj v državah, znanih po množici majhnih otočkov, kot sta Švedska in Grčija, ampak tudi v naši bližini. Cena nočitve na zasebnem otoku je odvisna predvsem od zahtevnosti gosta: tako imenovane robinzonske počitnice, kjer včasih vode in elektrike ni na pretek, so lahko cenejše od marsikatere namestitve na celini.

Preverili smo, koliko je treba odšteti za nočitev na hrvaških zasebnih otokih.

Od robinzonskega otočka do zasebnega kuharja

“Na otoku je le narava, zato sem si lahko resnično opomogel od vsakdanjega stresa in si napolnil baterije. Vse je bilo popolno, veselim se že naslednjega srečanja.” Tako je gost Marjan opisal bivanje na zasebnem otoku Ravna Sika.

najem zasebnega otoka Ravna Sika
Namestitev na otoku Ravna Sika. (Foto: Airbnb)

10.000 kvadratnih metrov velik otok je del Kornatov in leži med otokoma Sit ter Žuta. Najamete ga lahko za 360 evrov na noč. Sredi otoka je hiša z dvema spalnicama, lastniki pa obljubljajo, da ima vsako okno v hiši čudovit pogled na morje.

najem zasebnega otoka Ravna Sika
Namestitev na otoku Ravna Sika. (Foto: Airbnb)

Gostje lahko najamejo tudi manjši čoln, s katerim se v 20 minutah pripeljejo do marine Žut, kjer so trgovine in restavracije. Za prevoz na otok morajo doplačati, lastnik pa jih lahko na otok zapelje z gliserjem ali ribiško ladjo. Gostom je na Murterju zagotovljeno parkirišče.

najem zasebnega otoka Ravna Sika
Namestitev na otoku Ravna Sika. (Foto: Airbnb)

Za nekoliko globlje žepe, a tudi večje skupine, je na voljo luksuzna vila na otočku Host. Za nočitev na tem otoku je treba odšteti 1.475 evrov na noč. Dvonadstropna vila s štirimi kopalnicami lahko gosti do 10 oseb.

Terasa je opremljena z ležalniki in vrtnim pohištvom, jacuzzijem ter poletno kuhinjo. Dobrodošli so tudi hišni ljubljenčki. Posebnost vile je svetilnik, zgrajen v 19. stoletju.

najem zasebnega otoka Host
Vila na otoku Host. (Foto: Airbnb)

Prevozi z otoka Vis na otok Host so vključeni v ceno. Petični gostje pa lahko doplačajo še za najem čolna, zasebnega kuharja, varuško, osebnega trenerja ali trenerja joge, potapljanje in križarjenje.

najem zasebnega otoka Host
Vila na otoku Host. (Foto: Airbnb)

Še vedno idilična, a nekoliko cenejša in manj zasebna, je nastanitev na otoku Gubeša. Lastniki obljubljajo pobeg od vsakdanjega življenja, razgled na morje in oljke, mir ter zasebnost. Kamnito hiško z modrimi vrati in polni, teraso in zunanjo kuhinjo, v kateri lahko bivajo štirje gostje, je mogoče najeti za 180 evrov na noč.

najem zasebnega otoka Gubeša
Namestitev na otoku Gubeša. (Foto: Airbnb)

A dopustovanje na tem otočku je nekoliko bolj robinzonsko: voda in elektrika sta omejeni, zalog je dovolj za zmerno uporabo. Gostje dobijo v uporabo tudi čoln.

najem zasebnega otoka Gubeša
Namestitev na otoku Gubeša. (Foto: Airbnb)

Vendar so gostje nad nekoliko skromnejšo namestitvijo več kot navdušeni. “Izkušnja je bila neverjetna. Največji adut lokacije je možnost preživljanja časa na prostem: peka na žaru, opazovanje sončnega zahoda in zvezd ter pogled na morje,” je zapisal Christoph.

“Vino je imelo boljši okus, sonce je bilo toplejše, morje bolj osvežujoče in celo skuša, ki jo je osebno prinesel gostitelj, je bila slajša,” pa je bil nad dopustom navdušen Stefan.

najem zasebnega otoka Gubeša
Namestitev na otoku Gubeša. (Foto: Airbnb)

Bi se odločili za oddih na zasebnem otoku?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!