Kraj, kjer so umorili Julija Cezarja, odprt za turiste

Potovanja 24. Jun 202312:40 0 komentarjev
Lago del Torre Argentina, Rim, rimske izkopanine, Julij Cezar
Lago del Torre Argentina/WIKIPEDIA

Prvič si je moč od blizu ogledati kraj, kjer so zarotniki pred več kot 2.000 leti umorili slavnega rimskega vojskovodjo in državnika.

Mnogi poznajo stavek “Et tu, Brute?”, (“Tudi ti, Brut?”), ki naj bi ga izrekel Julij Cezar, potem ko je med zarotniki, ki so ga 23-krat zabodli, prepoznal svojega najbližjega prijatelja.

Besede so sicer plod domišljije britanskega pesnika Williama Shakespeara, nesporno pa je, da je Brut bil med zarotniki. Iz starorimskih zapisov je sicer znanih precej podrobnosti o dogajanju v zvezi s Cezarjevo smrtjo, tako tudi kraj, kjer je končal na marčeve ide (15. marca) leta 44 pred našim štetjem.

To se je zgodilo na mestu, ki danes nosi ime Lago di Torre Argentina, v središču italijanske prestolnice. Območje je pod nivojem današnjih ulic in je bilo sicer vidno, vendar javnost neposrednega dostopa do tja ni imela.

V torek pa so arheološko območje odprli za turiste in obiskovalci se lahko sedaj sprehajajo na nivoju tal in si strukture ogledajo od blizu, poroča CNN. Da bodo območje odprli za turiste, je sicer že leta 2019 napovedala takratna rimska županja Virginia Raggi.

Po združitvi Italije 1861 je bilo odločeno, da bodo del Rima obnovili in porušili zgradbe na Torre Argentina. A ko so dela začeli izvajati, so med rušenjem zgradb leta 1927 odkrili ogromno glavo in roke marmornatega kipa. Arheološka preiskava je kasneje razkrila ostanke štirih templjev iz republikanske dobe in dela Pompejevega gledališča, v bližini katerega je bil ubit Cezar.

Vse N1ajboljše! Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!