Med šestimi najčistejšimi rekami za kopanje tudi slovenska reka

Potovanja 25. Mar 202316:06 komentarji
reka Kolpa, kopališče, poletje
Profimedia

Ob Sredozemlju, Alpah in čudovitih nižinah se Evropa ponaša tudi s čudovitimi rekami. Nekatere so čiste, idilične in idealne za poletno ohladitev. Katere so najčistejše evropske reke, ki nudijo popolno poletno osvežitev v mestu ali v naravnih bazenih sredi divjine in katera slovenska reka se je znašla na seznamu najlepših?

Poletna ohladitev ne pomeni, da morate čakati na julijski dopust na Hrvaškem ali odpotovati nekam daleč na rajske otoke. Tudi po Evropi je veliko čudovitih kopalnih točk na rekah, ki so čiste, dostopne in varne, piše Euronews. Na seznam najlepših evropskih rek so uvrstili tudi Kolpo.

Idilična Kolpa

Na seznam šestih najlepših oziroma najčistejših rek za kopanje je Euronews uvrstil tudi Kolpo,  reko, ki leži na meji med Slovenijo in Hrvaško. Kot navajajo avtorji članka, ima Slovenija preko 40 uradnih kopalnih območjih, na katerih redno spremljajo kvaliteto vode (kvaliteto vode na kopališčih spremlja agencija za okolje). Med njimi je 18 urejenih kopališč z vso potrebno infrastrukturo in 30 kopališč, kjer se lahko kopate na lastno odgovornost.

Reka Kolpa je ena najtoplejših rek, v poletnih mesecih se njena temperatura povzpne do 30 stopinj Celzija. V zgornjem toku je bolj divja in manj primerna za kopanje, a idealna za rafting, piše portal. V spodnjem toku je popolna za kopanje, navajajo in obenem poudarjajo, da je ob celotnem toku Kolpe veliko kampov in glampingov, še navajajo.

Katere so še ostale reke na seznamu?

Avstrijska reka Lobau

V sosednji Avstriji se lahko kopate v reki Lobau, v bližini Dunaja. Po podatkih evropske okoljske agencije ima Avstrija najčistejše reke, saj so lani skoraj 98 odstotkov avstrijskih kopališč ocenili z oceno odlično. A če si zaželite poletne ohladitve na tej reki, preverite, kje je kopanje sploh dovoljeno. Velik del območja je zaščiten, zato se ne morete kopati kar kjer koli, piše Euronews.

Kopanje sredi mesta v Zürichu

Če se poleti znajdete v slikovitem Zürichu, največjem švicarskem mestu, si privoščite ohladitev v reki Limmat. Švicarske oblasti navajajo, da so skoraj vse švicarske reke primerne za kopanje. Na reki Limmat je več kopališč, a Oberer Letten v središču mesta je posebej privlačno. Kopališče nedaleč stran od glavne železniške postaje je tudi priljubljeno mesto za zmenke ali srečanja domačinov, zato je tam veliko restavracij in lokalov. V 400 metrov dolgem kanalu je tudi nameščen poseben skakalni podest, imajo pa tudi bazen za neplavalce, odbojkarsko igrišče in balinarsko progo, piše portal.

Ena najčistejših evropskih rek

Reka Voidmatis v Grčiji velja za eno najčistejših evropskih rek in je del nacionalnega parka Vikos-Aoos, ki je zaščiten že od leta 1973. Ker njena kristalno čista modra voda spominja na oči volov, ime reke pomeni “volje oko”. Voidmatis je neverjetno lepa reka, a zelo mrzla. Temperatura reke je skozi vse leto približno 4 stopinje Celzija. Če bi se raje izognili namakanju v hladni vodi, na reki ponujajo tudi vodne športe, kot je rafting ali trekinge v čudovitih parkih, ki jo obkrožajo, piše Euronews.

Portugalska ledeniška reka Lorige

V portugalskem parku Serra de Estrela Natural Park se nahaja ledeniška dolina reke Lorige. Njeno strugo polnijo idilični gorski izvir. Plaža reke Lorige z naravnimi bazeni je popolna za poletno ohladitev. Temperatura vode je odvisna od letnega časa, a če se odločite za skok v te idilične bazene, se pripravite na bolj hladno kopel, piše portal. Med poletno kopalno sezono je na plaži tudi kavarna, reševalna služba in druga potrebna infrastruktura. Ker je plaža priljubljena točka za ohladitev ob vročih poletih dneh, je dobro načrtovati prihod v zgodnjih jutranjih urah, še piše Euronews.

Evropski Grand Canyon

V Franciji se poleti lahko ohladite v evropskem Grand Canyonu. Soteska reke Ardèche ponuja osupljive prizore 30-metrskih naravnih mostov, ki jih je v skalah skozi stoletja dolbla reka. Naravni most imenovan Pont d’Arc v svoji senci ponuja veliko aktivnosti ob reki. Od kopanja in uživanja na plaži do čolnarjenja in plezanja.

Pri kopanju v rekah vedno sledite navodilom lokalnih prebivalcev, izogibajte se predelom z močnim tokom, globoki vodi ali drugim nevarnostim, v nacionalnih parkih uporabite zemljevide in preverite, kje je kopanje dovoljeno.  Previdno tudi pri skakanju v vodo. Vedno preverite pri domačinih, kje je voda prave globine in primerna za skoke, še piše Euronews.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.