Na najvišjem vrhu Posavskega hribovja vas čakajo domače dobrote

Potovanja 28. Jan 202306:00
Kum
DDD

Kum z značilno podobo hriba z dvema vrhovoma v središcu Zasavja je viden skoraj z vseh višjih predelov Slovenije in je popoln hrib za dopoldanski izlet. Pot je z vseh smeri prijetna, sami lahko izberemo, ali bomo hodili tri ure ali le slabo uro, na vrhu pa nas v gostišču čakajo kava, čaj in domače dobrote.

Gozdovi in travniki Kuma ponujajo zavetje nekaterim zaščitenim rastlinam in številnim živalskim vrstam.

Poleg kranjske lilije, avriklja, dišečega volčina in bodike lahko ljubitelji narave v bolj toplih mesecih najdejo še vrsto zdravilnih rastlin. Med njimi je tudi dišavnica kumina. Po nekaterih navedbah naj bi Kum dobil svoje ime prav po njej.

Kum je bil že v preteklosti romarski hrib, saj na vrhu stoji cerkev svete Neže, ki je tudi simbol Kuma.

KUM
DDD

Če imate čas, poglejte v notranjost cerkev, saj je ob baročnem oltarju zanimiv kip zavetnice, oblečen v posebno obleko, ki jo zamenjajo vsakih sedem let.

Slovesno opravilo izvedejo romarji iz Kostanjevice ob Krki. Po legendi naj bi se namreč svetnica po dolgem tavanju, ko je odšla z otoka sredi Krke pri Kostanjevici, naselila na Kumu.

Posebnost je tudi znameniti zvonik z dvema zvonovoma, ki je bil pozneje ločeno dozidan.

Kum odajnik
DDD

Na najvišji točki Kuma je do leta 1960 stala cerkev svetega Jošta z malim lesenim stolpičem. Pozneje je bila porušena, na tem mestu pa zdaj stoji stolp oddajnega centra RTV Slovenija.

Kum
DDD

Najkrajši pristop na Kum je iz Podkuma, od koder je do vrha dobro uro in pol hoje. Bolj obiskane pa so poti, ki imajo izhodišče v Trbovljah (skozi Dobovec in Lontovž ali mimo Završja in skozi Čebulovo dolino), Hrastniku (mimo naselja Matica in vasi Župa in naprej po cesti Dobovec-Kum), Zidanem Mostu (čez Škratovo dolino) ali v Radečah (skozi Jelovo in vasico Cimerno).

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.