Najstarejša restavracija na svetu, ki jo vodi Srb

Potovanja 22. Dec 202318:55
St. Peter Stiftskulinarium, Salzburg, Avstrija, restavracija
Vhod v restavracijo St. Peter Stiftskulinarium, v Salzburgu (Foto: PROFIMEDIA)

V Salzburgu je že več kot 1.200 let neprekinjeno odprta danes prestižna restavracija, ki velja za najstarejšo na svetu. Šef strežbe iz Srbije pa skrbi, da v njej teče vse kot po maslu.

V središču “Mozartovega mesta”, Salzburga, v notranjost ene od stavb samostanskega kompleksa benediktinske opatije Sv. Petra skoraj plašno vodijo nič kaj pompozna vrata, nad katerimi stoji majhno obeležje v obliki grba, z dvema ključema, simboloma svetega Petra in letnico 803.

Vrata so nekoč vodila v samostansko klet, danes pa se za njimi skriva prestižna in v mestu legendarna restavracija Stiftskulinarum, ki je odprta že več kot 1.200 let in zaradi tega velja za najstarejše še vedno delujoče gostišče na svetu.

Prvič naj bi “opatijsko klet” že leta 803 omenil dvorjan Karla Velikega, Alkuin, piše na spletni strani restavracije, ki je v več kot tisočletju velikokrat spremenila podobo in seveda lastnike. Po podatkih iz Wikipedije naj bi gostišče nekoč obiskal tudi Krištof Kolumb, še preden se je odpravil preko Atlantika in “odkril” Ameriko.

Seveda je bil gost v restavraciji tudi Wolfgang Amadeus Mozart in njemu v čast in spomin, v restavraciji še danes prirejajo svečane Mozartove večerje s koncertom, na katerih ob spremljavi Mozartove glasbe, ki jo izvajajo glasbeniki, oblečeni v kostume iz 18. stoletja, strežejo večerjo. Dogodek velja za prestižnega, kar dokazuje tudi cena, 100 evrov za posameznika.

Mozartova večerja, St. Peter Stiftskulinarium. restavracija, Salzburg, Avstrija
Mozartova večerja (Foto: ANA KALABA/nova.rs)

Nekako logično je, da gostitelji pričakujejo, da bodo gostje dogodku primerno oblečeni, gostje pa, da bodo postreženi, tako kot je treba.

In za to, da ob strežbi vse teče kot po maslu, skrbi šef strežbe, Bata Jović iz srbskega Leskovca, piše portal nova.rs. Upravnik restavracije je že 20 let, pred tem pa je nekaj let delal v hrvaški Opatiji, ker je končal tudi hotelirsko fakulteto.

Ko pripoveduje o svojem delu, pravi, da je izredno pomembno, da se vsak gost v restavraciji počuti pomemben. Pomembne so podrobnosti, pravi: “Recimo, gospa, ki smo ji postregli s torto, ni vedela, da vem, da ima rojstni dan. In zato je bil trenutek, ko smo ji prinesli kos torte, ki ga ni pričakovala, zanjo nekaj posebnega. Polepšali smo ji večer, prav tako pa tudi drugim v jedilnici.”

St. Peter Stiftskulinarium, Salzburg, Avstrija, restavracija. Bata Jović
Bata Jović (Foto NOVA.RS)

Ker restavracijo obiskujejo gostje iz vsega sveta, ni čudno, da Bata obvlada tudi kopico tujih jezikov.

“Skozi svoje delo sem se naučil kar nekaj jezikov. Angleščino, nemščino, francoščino, italijanščino, ruščino, vse ’naše’ jezike (jezike iz držav nekdanje Jugoslavije – op. p.), pa poljski, češki, slovaški, bolgarski jezik …” našteva gostinec. “Ni problema. Druga pomembna stvar pa je, da znam še v petih ali šestih drugih jezikih reči ’dober večer’, ’poljubljam roko’, ’imate lepe oči’, ’dober tek’, ’pazite stopnice’ in ’upam, da ste preživeli prijeten večer’. To so zelo oziroma najbolj pomembne stvari,” še pravi manager najstarejše restavracije na svetu.

Kako pa so je videti večerja ob Mozartovi glasbi v restavraciji, si poglejte v spodnjem videu:

Priporočeno vsebino