NPU ovadil sedmerico zaradi zlorabe položaja, neuradno tudi Rotnika in Dermola

Slovenija 22. Dec 202314:50 > 15:57 7 komentarjev
Pranje denarja
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Preiskovalci NPU so pred dvema dnevoma na specializirano državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper sedem slovenskih državljanov zaradi utemeljenega suma, da so storili tri kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Pridobili so 30 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi in nato poskušali oprati 21,3 milijona evrov. Po podatkih portala Necenzurirano so med ovadenimi tudi nekdanji direktor Teša Uroš Rotnik, poslanec SDS Franc Rosec in velenjski župan Peter Dermol.

Trije slovenski državljani so osumljeni zlorabe položaja, ostali štirje pa so osumljeni pomoči pri izvršitvi kaznivih dejanj. Te so storili s sklenitvijo dveh preplačanih pogodb in aneksa k pogodbi, s katerimi so na škodo gospodarske družbe izvajalcem pridobili protipravno premoženjsko korist v skupnem znesku nekaj čez 30 milijonov evrov.

V predkazenskem postopku so preiskovalci ugotovili, da je bilo 21,3 milijona evrov od pridobljenih 30 milijonov porabljenih tako, da obstaja sum kaznivega dejanja pranja denarja.

S preverjanjem nadaljnje uporabe denarja so na nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) namreč ugotovili, da so ga z različnimi pravnimi posli plasirali v nadaljnjo gospodarsko dejavnost z namenom, da za 21,3 milijona evrov poskušajo zakriti nezakoniti izvor in jih tako legalizirajo. Pri tem so uporabili tudi v tujini registrirane gospodarske družbe, ki so jih vključili v verigo sklepanja različnih delno ali v celoti fiktivnih pogodb, dejansko namenjenih ustvarjanju videza korektnega in zakonitega gospodarskega poslovanja ter s tem zakritju izvora umazanega denarja.

Kaznivega dejanja pranja denarja je osumljenih 11 oseb, od tega sedem državljanov Slovenije, dva državljana Švice in dva državljana Bosne in Hercegovine. Izmed sedmih slovenskih državljanov, osumljenih pranja denarja, so štirje istočasno osumljeni tudi predhodnih kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, torej dejanj, s katerimi je bila pridobljena protipravna premoženjska korist.

Za enega od osumljencev so v predkazenskem postopku ugotovili, da si je z opisanimi posli zase zagotovil še pridobitev provizije v znesku okoli 2,4 milijona evrov, so še sporočili s policije.

Podjetje Rudis in TEŠ6

Po podatkih portala Necenzurirano gre za posle trboveljskega inženirskega podjetja Rudis, najpomembnejšega domačega dobavitelja pri projektu gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš). Med ovadenimi so po njihovih neuradnih informacijah nekdanji direktor Teša Uroš Rotnik ter poslanec SDS Franc Rosec in velenjski župan Peter Dermol, sicer član SD, ki sta Teš vodila krajši čas.

Kot pojasnjuje portal Necenzurirano, je Rudis v času sodelovanja pri gradnji Teša 6 dobil novega lastnika. Primorje ga je prek Marka Moharja in Tomaža Satlerja prodalo švicarskemu podjetju Cottagon v lasti Franza Scheitza. Rudis, ki ga je takrat vodil Andrej Gorjup, je novemu lastniku začel poplačevati kupnino, nato pa moral od njega odkupiti svoj četrtinski delež, za kar mu je moral plačati dobra dva milijona evrov. Rudis je v projektu Teš 6 dobil dva posla, z aneksom pa je prišel še do dodanega plačila, piše portal.

Rotnik je danes za STA povedal, da z ovadbo ni seznanjen. Dejal je, da se od tedaj, ko so kriminalisti leta 2017 ali 2018 pri njem opravili hišno preiskavo, s to zadevo ni več ukvarjal.

Rosec pa je dejal, da ne ve, zakaj je ovaden, saj je bil direktor Teša od januarja do aprila 2013. Zatrdil je, da pri njem ni bilo kriminalistične preiskave, za preiskavo v Rudisu in Tešu pa je izvedel od drugih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje