Ne želijo “podivjanih” turistov. Na priljubljenih otokih vse ostrejša pravila

Potovanja 13. Maj 202419:44 2 komentarja
Zabava na Malorki
Foto: PROFIMEDIA

Na Majorki in Ibizi, ki slovita po glasnih zabavah, se v zadnjih letih odkrito borijo proti "podivjanim žurerjem". Zdaj so dodatno zaostrili pravila, s katerimi želijo "popraviti neciviliziran odnos mladih".

Na Balearskih otokih se želijo “znebiti žurerskega turizma”, zato so v zadnjih letih sprejeli številna pravila.

Zdaj so še dodatno zaostrili zakonodajo. V celoti so prepovedali prodajo alkohola pozno v noč in popivanje na ulicah v krajih Llucmajor, glavnem mestu Palma in turističnem Megalufu na Majorki in destinaciji San Antonio na Ibizi, piše Sky News.

Po novem bodo strožja pravila veljala tudi za ladje, na katerih potekajo zabave. Za te bo veljala prepoved približevanja obali za več kot 1,8 kilometra (ena navtična milja) od označenih območij. Prav tako bo še naprej prepovedano vkrcavanje in izkrcavanje potnikov, prav tako žurerske ladje svojih aktivnosti ne smejo oglaševati na nekaterih lokacijah. Po novi zakonodaji bodo oblasti vodile evidenco s štetjem sankcij proti posameznim tujim državljanom, informacije pa bodo nato predale njihovim veleposlaništvom, poroča Sky News.

Kršiteljem bodo spisali denarne kazni: od 500 do 1.500 evrov. Če bo kršitev “zelo resna”, lahko globa znaša tudi od 1.500 do 3.000 evrov, še poroča Sky News. Oblasti bodo v “zadnjem paketu” za izboljšanje najbolj turističnih območij porabile do 16 milijonov evrov, sredstva bodo namenjena za varnost, večji inšpekcijski nadzor in ozaveščanje turistov na območjih “pretiranega turizma”.

Do 16 milijonov evrov (13,7 milijona funtov) bodo porabili za uveljavljanje prepovedi pitja alkohola v javnosti, pa tudi za varnost, inšpekcije in ozaveščanje turistov na območjih “pretiranega turizma”.

Nova pravila se osredotočajo le na nekatere destinacije, kar je zmotilo nekatere ponudnike, ki menijo, da bodo turisti šli v sosednja letovišča, kjer tovrstna pravila ne bodo veljala. Gre za začasen odlok, ki bo veljal do 2028, do takrat pa se želijo znebiti pijančevanja.

Prepovedi sledijo zaostritvi zakona, ki so ga leta 2020 sprejeli na Balearih – od leta 2020 je prepovedana prodaja alkohola med 21.30 in 8.00. Takrat je regionalna vlada sporočila, da je kot prva začela omejevanje in prodajo alkohola v turističnih predelih. Takrat so napovedali, da se bodo še naprej borili proti “podivjanim” turistom.

Nova pravila naj bi uvedli na prošnjo domačinov. Župan Palme Jaime Martínez je ob tem dejal, da je eden njegovih poglavitnih ciljev “popraviti neciviliziran odnos”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje