Podcenjeni del hrvaške obale, kjer se lahko izognete gneči

Potovanja 06. Jun 202314:00 4 komentarji
Trogir
Trogir (Vir: PROFIMEDIA)

Če nepoznavalcu Hrvaške omenite Dalmacijo, mu bodo misli najverjetneje ušle k Splitu in Dubrovniku. Seveda pa ta hrvaška pokrajina ponuja še marsikaj drugega. Pri ameriški medijski hiši CNN tako vsem, ki bi se radi izognili neznosni gneči, priporočajo obisk severnega dela Dalmacije, kjer človek prav tako najde čudovita stara mesta in krasne kotičke neokrnjene narave.

Turiste z bogato zgodovino prevzame že središče tega dela Dalmacije. Zadar, ki velja za eno najstarejših mest na Hrvaškem, v starem mestnem jedru skriva številne ostanke iz rimske dobe, tudi na enem od trgov, ki stoji na ostankih starorimskega foruma.

Deloma jih lahko vidimo v izvirni obliki, kar nekaj pa opazimo tudi v zidovih bližnje cerkve svetega Donata iz 9. stoletja. Na nekdanjem forumu najdemo tudi mestno katedralo svete Anastazije, ki so jo gradili ob koncu romanike v 12 in 13. stoletju. Krasne ostanke preteklosti lahko v zadrskem jedru najdemo tudi na drugih ozkih ulicah in mestnih trgih.

V Zadru so zanimive ne le ostaline iz preteklosti, ampak tudi dve novodobni kreaciji ob obali, ki pritegneta trume turistov. Ti posedijo na marmornatih stopnicah ob morskem robu in poslušajo mistične zvoke morskih orgel, na katere igrajo valovi. Le nekaj korakov stran je gruča steklenih plošč, ki ponoči žarijo v najrazličnejših barvah.

Obiskovalcem Zadra se izplača zaviti tudi do mesteca Nin, ki je bilo nekdaj celo hrvaška prestolnica. Staro mestno jedro, ki leži na malem polotoku, obdajajo peščene plaže in stare soline, kjer še vedno ročno pridobivajo sol.

Zadar Zadar
Zadar (Vir: PROFIMEDIA)
Zadar Zadar
Zadar (Vir: PROFIMEDIA)
Zadar Zadar
Zadar (Vir: PROFIMEDIA)
Nin Nin
Nin (Vir: PROFIMEDIA)
Kornati Kornati
Kornati (Vir: PROFIMEDIA)
Telašćica Telašćica
Telašćica (Vir: PROFIMEDIA)
jezero Mir jezero Mir
Jezero Mir (Vir: PROFIMEDIA)

Ob zadrski obali so raztreseni številni otoki, ki so dobro dostopni s trajektom. Najbližja sta Ugljan in Pašman, do katerih je le 25 minut vožnje. Mesteca in vasi na obeh otokih so prepleteni z oljčnimi nasadi, prodnatimi zalivi, pohodniškimi in kolesarskimi potmi. Nekoliko bolj je oddaljen otok Silba, ki je eno bolj umirjenih točk v Dalmaciji. Avtomobili namreč na otoku niso dovoljeni. Podobno umirjen je tudi sosednji otok Olib.

Približno dve uri pa traja vožnja s hitrim trajektom od Zadra do Dugega otoka. Obiskovalce tam pričakajo ribiške vasice, stari jugoslovanski vojaški bunkerji in najvišji svetilnik na vzhodni jadranski obali, prav tako neokrnjena narava: naravni park Telašćica in ob slanem jezeru Mir.

Mir in naravne lepote pa lahko najdemo tudi na Kornatih južno od Dugega otoka. Osameli otoki, na katerih ni veliko stalnih prebivalcev, oživijo predvsem med poletno turistično sezono. Za jadralce in druge obiskovalce se odprejo restavracije in hišice za najem, na Priškeri pa je tudi dobro opremljena marina.

Šibenik večina turistov spregleda, čeprav je mesto vredno obiska. Začetki mesta segajo v 11. stoletje, v njem pa domuje veličastna katedrala svetega Jakoba, ki je na Unescovem seznamu kulturne dediščine. Šibeniku so nekaj časa vladali tudi Benečani, ki so za seboj pustili tudi labirint marmornatih ulic in mestne trdnjave. Ne gre spregledati tudi vrta v samostanu svetega Lovrenca, kjer cvetijo dišeče sredozemsko cvetje in zelišča. Šibenik je tudi dobro izhodišče za obisk osupljivih slapov reke Krke.

Šibenik Šibenik
Šibenik (Vir: PROFIMEDIA)
Šibenik Šibenik
Šibenik (Vir: PROFIMEDIA)
Trogir Trogir
Trogir (Foto: PROFIMEDIA)
Trogir Trogir
Trogir (Vir: PROFIMEDIA)
Trogir Trogir
Trogir (Vir: PROFIMEDIA)

Še eno dalmatinsko mesto, ki ga je treba obiskati, je Trogir. Majhno staro mestno jedro z obzidjem leži na otočku, ki je stisnjen med celino in otokom Čiovo. Tudi staro jedro Trogirja je na Unescovem seznamu, v njem pa najdemo mešanico srednjeveških palač in tlakovanih ulic s trgi, kjer se restavracije in bari stisnejo v majhne dvoriščne vrtove.

Avtorica: CNN 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje