Prekrasen otok blizu Splita, na katerega lahko pridete brez trajekta

Potovanja 23. Avg 202306:15 0 komentarjev
Čiovo, otok, plaža, Dalmacija, Jadransko morje, Jadran
Foto: Woocash/GOOGLE ZEMLJEVIDI (zajem zaslona)

Majhno kraljestvo oljk, figovcev, rožičevcev in vinogradov, skoraj predmestje Trogirja, lahko raziskujete peš ali na dveh kolesih.

S premičnimi mostovi povezan s Trogirjem, katerega skoraj predmestje je, se je ob dalmatinsko obalo namestil otok s prekrasnimi plažami, dišečim zelenjem in strmimi stenami, s katerih se ponujajo nepozabni pogledi, opisuje otok Čiovo spletna stran punkufer.hr.

V kraljestvu oljk, figovcev, rožičevcev in vinogradov boste lahko našli nekaj kotičkov za sprostitev, raziščete pa jih lahko med sprehodi ali na dveh kolesih.

Kljub temu da so med najbolj priljubljenimi zabavami na otoku potapljanje, vožnja z vodnim skuterjem ali supanje, bodo na svoj račun prišli tudi ljubitelji zgodovine in arhitekture, piše spletna stran.

Na manj dostopnem delu otoka med strmimi stenami s pogledom na morje lahko tako najdete cerkev (“Gospe od Prizidnice”). Samostan Prizidnica so ustanovili glagoljaški duhovniki v 16. stoletju, ki so tam z drugimi glagoljaši živeli še tri naslednja stoletja. Prizidnica je bila uničena med drugo svetovno vojno, ko so Nemci tam želeli zgraditi bunkerje, vendar so po vojni otočani svetišče obnovili. V hišah ob cerkvi ne živi več nihče, še vedno pa v cerkev prihajajo romarji.

View this post on Instagram

A post shared by @sdf.photo.cro

Danes si v samostanu lahko ogledate zbirko predmetov, ki so jih tja prinesli verniki, kot so makete ladij, s katerimi so se morjeplovci zahvaljevali za mirno morje, fotografije in dokumenti. Do Prizidnice se lahko pripeljete z avtomobilom, zadnji del poti pa boste morali prepešačiti.

Na severovzhodu Čiova je kar nekaj lepih plaž, posebej priljubljena je Kava s pogledom na Split. Čeprav do nje vodi ozka in zahtevna cesta, je Kava mnogim najljubša plaža na otoku, piše punkufer.hr. Najboljši čas za prihod na plažo je zgodaj zjutraj. S seboj prinesite hrano, pijačo, pa tudi potapljaško masko, ker je podvodni svet tam prečudovit, še piše spletna stran.

View this post on Instagram

A post shared by @zeljka2009

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!