Priljubljeno letovišče v Evropi, kjer kapučino stane evro, veliko pivo pa 1,6

Potovanja 05. Apr 202317:02 7 komentarjev
Sončna obala v Bolgariji
PROFIMEDIA

Skodelica kapučina – en evro. Veliko pivo – en evro in šestdeset centov. Obrok za dva s tremi hodi v restavraciji – 28 evrov. To so cene na vrhuncu poletne sezone v priljubljenem bolgarskem obalnem letovišču.

Sončna obala je največje letovišče v Bolgariji, ki leži na črnomorski obali, 30 kilometrov od letališča Burgas. Na eni strani zaliva je manjše letovišče Sveti Vlas, na drugi pa stoji starodavno mesto Nesebăr.

Letovišče je bilo zgrajeno konec petdesetih let prejšnjega stoletja na območju, ki so ga nekateri zaradi velike količine peska imenovali puščava Nesebar. Med gradnjo so območje pogozdili in zasadili 300.000 iglavcev in listavcev, več kot 700.000 grmovnic ter številne rože.

Letovišče so sicer zgradili kot vikend destinacijo za Bolgare, a je v vseh teh letih postalo priljubljeno tudi med turisti, še posebej med Britanci, ki vedno iščejo sončne kraje, v katerih za svoj denar dobijo več. Ob obali je na voljo veliko število hotelov in apartmajev, prenočišče pa lahko dobite že za 19 evrov na osebo na noč.

Ena največjih prednosti bolgarskega letovišča so nizke cene hrane in pijače. Po podatkih spletne strani Numbeo je povprečna cena pol litra domačega piva v restavraciji na obali 1,58 evra, medtem ko vas bo pivo v trgovini stalo le 64 centov. Za skodelico kapučina boste odšteli en evro, obrok s tremi hodi v restavraciji za dve osebi pa vas bo stal okoli 28 evrov. Cene so na vrhuncu poletne sezone vsaj 30 odstotkov nižje kot na hrvaški obali, piše hrvaški portal punkufer.hr.

Mesto Nesebar v Bolgariji Mesto Nesebar v Bolgariji
PROFIMEDIA
Mesto Nesebar v Bolgariji Mesto Nesebar v Bolgariji
PROFIMEDIA
Sončna obala v Bolgariji Sončna obala v Bolgariji
PROFIMEDIA
Plaža Perla, Bolgarija Plaža Perla, Bolgarija
PROFIMEDIA

Poleg morja sta na Sončni obali tudi dva tematska vodna parka s številnimi bazeni. Poleti bodo na svoj račun prišli tudi ljubitelji nočnega življenja – Sončno obalo pogosto imenujejo kar bolgarska Ibiza.

Vsekakor se izplača obiskati Nesebăr, starodavno mesto, katerega jedro je na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Nekateri pravijo, da je to mesto z največ cerkvami na prebivalca, saj tam lahko najdemo 40 delno ali v celoti ohranjenih cerkva.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje