Še niste rezervirali dopusta? Preverili smo, kakšne so cene na Hrvaškem

Potovanja 07. Maj 202319:51 2 komentarja
Malinska, Krk
PROFIMEDIA

Na hrvaški obali je na vrhuncu turistične sezone zasedena že večina turističnih namestitev. Štiričlanska družina bo morala za najem apartmaja konec julija odšteti od 100 evrov na dan, še precej več za počitnice v hotelu. Preverili smo, kakšne so cene v Poreču, Novalji, Malinski in v Splitu.

Do začetka šolskih počitnic, ko se bodo na morje odpravili prvi dopustniki, sta le še slaba dva meseca. Tudi letos pa bo poletne počitnice velik del Slovencev tradicionalno preživel na hrvaški obali. A časa za rezervacijo počitniških kapacitet ni več veliko, cene pa so visoke.

Že pred prvomajskimi prazniki so v slovenskih turističnih agencijah opozarjali, da letos tako imenovanih “last minute” rezervacij za poletje ne bo prav veliko. Vse več ljudi, ki potujejo organizirano, se namreč odloči za zgodnjo rezervacijo, ki je običajno cenovno bolj ugodna.

Kakšne pa so cene hotelov in apartmajev, če rezervacijo opravimo sami? Na portalu za rezervacijo (turističnih) kapacitet Booking smo preverili, koliko bi štiričlanska družina med 22. julijem in 1. avgustom odštela za najem apartmaja oziroma hotela na hrvaški obali.

Ugotovili smo, da je veliko turističnih namestitev že zasedenih. V Novalji na Pagu je za izbrane datume na primer rezerviranih kar 87 odstotkov nastanitev.

Štiričlanska družina bi za najcenejši apartma v izbranem terminu odštela okoli 1.400 evrov. Namestitev je sicer blizu plaže in ima za Booking visoko oceno 9,1. Medtem se cene nekaterih apartmajev v Novalji v tem času gibljejo tudi okoli 4.000 evrov, večina nastanitev tega tipa pa za 10 dni v glavni sezoni stane okoli 2.000 evrov. Če bi želeli bivati v hotelu, najcenejša opcija stane okoli 2.900 evrov, najdražja pa skoraj 5.600 evrov.

Novalja na Pagu
PROFIMEDIA

V primeru, da se odpravite malo bližje, v hrvaško Istro, in se odločite za dopust v Poreču, je med 22. julijem in 1. avgustom prav tako zasedenih že skoraj 90 odstotkov nastanitev. Najcenejši apartma v Poreču bi štiričlansko družino stal nekaj manj kot 1.000 evrov, od najbližje plaže pa je oddaljen nekaj manj kot kilometer.

Za najcenejši hotel (ob plaži Lanterna), ki ima na Bookingu precej nizko oceno, bi morali medtem odšteti 1.700 evrov, na voljo pa je tudi kar nekaj nastanitvenih možnosti, ki bi štiričlansko družino v tem terminu stale več tisočakov.

Nič manj zasedene niso nastanitve na Krku v Malinski. Za izbrane datume je na voljo le še dobrih 10 odstotkov nastanitev, ki so sicer dostopne na Bookingu. Tudi tukaj lahko družina apartma dobi za 1.000 evrov, za 10-dnevno bivanje v hotelu pa bi potrebovala vsaj 2.300 evrov. Luksuzni hotel le nekaj korakov od plaže v Malinski bi vas medtem stal več kot 8.600 evrov.

Splitska riva
PROFIMEDIA

Če pa vas mikajo počitnice v Splitu, boste za družinski apartma prav tako potrebovali vsaj tisoč evrov. Za nekaj stotakov več pa boste lažje našli nastanitev, ki je bližje splitski rivi. Medtem so cene za hotele vrtoglavo visoke – najcenejši hotel, ki ima sicer 4 zvezdice, bi družino stal skoraj 4.900 evrov, medtem ko je kar nekaj opcij, kjer se cene gibajo med 5.000 in 10.000 evrov.

Nekatere destinacije na hrvaški obali so preobremenjene, za nekatere pa enodnevni obiskovalci predstavljajo velik problem. S prihodnjim letom naj bi zato na Hrvaškem uvedli okoljsko dajatev oziroma tako imenovano ekološko takso. Kako visoka bo dajatev, za zdaj še ni znano, bi pa bila po neuradnih informacijah lahko primerljiva s turistično takso, ki znaša od enega do treh evrov na nočitev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.