Sedem razlogov, zakaj je švedski Malmö poseben kraj za življenje

Potovanja 12. Maj 202406:14 1 komentar
Malmö
Malmö (Foto: PROFIMEDIA)

Ste vedeli, da Malmö velja za posebno mesto, saj je skoraj polovica njegovih prebivalcev mlajša od 35 let. Kaj mlade tako pritegne?

Prelepo švedsko mesto Malmö je bil zadnje tedne v središču pozornosti, saj je gostilo tekmovanje za pesem Evrovizije, na katerem je na koncu slavil švicarski predstavnik Nemo s pesmijo Code. V zadnjem tednu je tako Malmö obiskalo več deset tisoč turistov.

Mesto je sicer zaradi svoje raznolikosti vredno obiska skozi celo leto, je pa tudi prav poseben kraj za življenje, piše hrvaški portal Punkufer. Ena izmed njegovih posebnosti je zelo mlado prebivalstvo – skoraj polovica meščanov je mlajša od 35 let. Zakaj se mladi tako radi selijo v Malmö?

1. Kultura in dogodki na vsakem koraku

Malmö je kulturno in zgodovinsko zelo bogat, prav takšni pa so tudi njegovi muzeji. V mestu najdemo vse vrste muzejev – od tistih z bolj tradicionalnimi umetninami, kot so pohištvo, slike in ročna dela, do bolj nenavadnih muzejev, kot je na primer muzej nagnusne hrane.

Kulturno sceno bogatijo tudi razni dogodki, mesto pa je znano tudi po svojem sprejemanju LGBTQIA+ skupnosti. Festival Malmö Pride traja štiri dni.

2. Potrebujete samo kolo

Mesto ima 515 kilometrov kolesarskih poti in kamor koli se v mestu odpravite, bi vam kolesarjenje do končnega cilja vzelo največ 15 minut. Kolesa si lahko izposodite na vsakem koraku, piše Punkufer.

Malmö
Malmö (Foto: PROFIMEDIA)

3. Mesto, polno parkov

Malmö je znan tudi kot mesto parkov. Prebivalci pogosto zahajajo na zelene površine, ki so tudi priljubljen kraj druženja. Najbolj priljubljen in najstarejši park Folkets poleg zelene sprostitve ponuja tudi nešteto dejavnosti, od športa do koncertov in predstav.

4. Sodobne in zanimive zgradbe

Južno švedsko mesto številni obiščejo tudi zaradi njegove posebne arhitekture. Med posebnimi stavbami posebej izstopa Turning Torso (obračanje trupa, op. a.).

Nenavaden kompleks slavi tudi kot ena izmed najbolj zanimivih evropskih stavb. Stavba, ki se suka kot vijak in od spodaj navzgor, je zgrajena v novi četrti, kjer boste videli čudovite hiše, strešne vrtove in čudovit pogled na dolgi most Öresunds, ki povezuje Švedsko in Dansko, torej Malmö in Kopenhagen.

Malmö
Malmö (Foto: PROFIMEDIA)

5. Trg Lila

Trg Lilla je kraj, kjer so nekatere najbolj znane kavarne in restavracije v mestu. Po besedah portala Punkufer gre za enega izmed najbolj ljubkih evropskih trgov, leži pa v samem osrčju Malmöja.

6. Ribersborgs kallbadhus

Ti dve nenavadni besedi vam verjetno ne povesta veliko. A gre za pomembno ustanovo v Malmöju, ki je med domačini zelo priljubljena. Leži sredi morja in je polna savn, Švedom pa omogoča knajpanje – da se iz vroče savne ohladijo s potopom v morje.

Malmö
Malmö (Foto: PROFIMEDIA)

7. Bukov gozd

Zelo blizu Malmöja je gosto prepreden bukov gozd, ki domačinom ponuja pristen stik z naravo kljub življenju v mestu. Skozi gozd vodi mnogo sprehajalnih poti, ki popeljejo tudi do jezer in prostranih gozdnih travnikov. Poti peljejo tudi mimo gradu Torup s čudovitimi vrtovi. Skozi gozd poteka tudi kolesarska pot, ki jo domačini obožujejo,

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje