Novinar slovitega New York Timesa obiskal Ljubljano: kaj ga je navdušilo?

Potovanja 14. Jun 202417:45 4 komentarji
Ljubljana
Ljubljana (Foto: PROFIMEDIA)

Novinar slovitega ameriškega medija New York Times je obiskal Ljubljano in popisal, kaj vse si je ogledal v 36 urah. Nad čim je bil najbolj navdušen?

Novinar New York Timesa Alex Crevar, ki pokriva območje Zahodnega Balkana, je obiskal Ljubljano. Kaj ga je najbolj navdušilo?

“36 ur v Ljubljani, Slovenija,” je naslovil prispevek, ki je bil objavljen v spletni izdaji priljubljenega ameriškega medija. Našo prestolnico je opisal kot trajnostno mesto v objemu narave, ki je prepredeno z zelenimi površinami, bogato evropsko kulturo ter dobro gostinsko ponudbo.

Svoj obisk je začel s petkovo gurmansko kulinarično tržnico Odprta Kuhna. Navdušen je bil nad raznolikostjo 50 stojnic, ki so v osrčju mesta za nizko ceno ponujale od azijskih do tradicionalnih slovenskih jedi. “Tradicija simbolizira Slovenijo kot eno izmed bolj inovativnih evropskih točk na področju prehrane,” je zapisal Crevar.

Preostanek popoldneva in večera je preživel z obiskom tovarne Rog in ljubljanskega gradu.

Drugi dan: po Plečnikovih stopinjah

Med sobotnim potepom po središču mesta je novinarja najbolj navdušila vožnja po Ljubljanici in dvourni ogled arhitekturnih umetnin Jožeta Plečnika. Ogled za dve osebi je stal 95 evrov, je tudi zapisal.

KRIZANKE
Križanke (Foto: Arsen Perič/BOBO)

Večer je Crevar preživel v Križankah. “Stavba je sprva služila kot cerkev in samostan za verske vojaške redove, kot so vitezi templjarji in tevtonski vitezi,” je opisal in dodal, da se od 50. let prejšnjega stoletja vsako poletje prelevi v prostor za prireditve.

Za slovo Metelkova in Ljubljansko barje

Zadnji dan obiska je novinar New York Timesa obiskal Metelkovo. “Na območju nekdanje vojašnice je najbolj dinamična umetniška zgodovinska razstava v mestu,” je zapisal. Priporoča obisk okoliških muzejev, bralcem pa tudi razkriva, da je prvo nedeljo v mesecu vstop v številne ljubljanske muzeje brezplačen.

Za zaključek obiska pa priporoča kolesarjenje do Ljubljanskega barja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje