Razmišljate o počitnicah? Katere so top destinacije za leto 2023

Potovanja 21. Mar 202320:05
Pantelleria
PROFIMEDIA

Objavljeni so novi vroči predlogi za potovanja, revija Time je objavila letni seznam top destinacij. Kaj se skriva za njenim izborom?

Nominacije je prispevala mednarodna mreža dopisnikov in sodelavcev revije, te pa so preverili uredniki, ki so “prebirali lokalne novice od polarnega kroga do Brisbana v Avstraliji, da bi našli najbolj zanimive kraje”, je za CNN Travel povedala Emma Barker Bonomo, urednica revije Time.

“Seznam, ki smo ga izdelali, odraža nekaj glavnih trendov pri potovanjih – trajnost in avtentičnost. Številne lokacije na tem seznamu ponujajo načine, kako turistom omogočiti obisk z manjšim vplivom na okolje. Mnogi so se odzvali na željo popotnikov po edinstvenih lokalnih izkušnjah in ponujajo izlete pod vodstvom avtohtonih prebivalcev ali bivanje pri domačinih.”

Spodaj je izbor nekaterih destinacij, celoten seznam pa si lahko ogledate na dnu članka.

Severna in Južna Amerika

Vancouver v Kanadi je znan po pustolovščinah na prostem, a letos so v ospredju bralcev revije Time kulturne vsebine. Mesto je pravkar dobilo svoj prvi Michelinov vodnik (prvega v Kanadi je sicer dobil Toronto), letos poleti pa bodo v zgodovinski kitajski četrti odprli kanadsko-kitajski muzej.

Na seznamu je tudi majhno mesto Bozeman v Montani v ZDA, kamor se je med pandemijo priselilo veliko ljudi in mestece se zdaj spreminja v “središče Skalnega gorovja”, piše Time. “V središču mesta se pospešeno razvijajo butični studii za fitnes in jogo, alternativne zdravstvene ustanove in vrhunske drogerije.”

Washington se je na seznamu znašel zaradi novih elegantnih hotelov ter cvetočega kulturnega in umetniškega življenja, Rio Grande v Portoriku pa Američanom ponuja obisk deževnega gozda, ne da bi zapustili državo. Guadalajara v Mehiki ponuja več kot le mariače in tekilo – novembra bo postala prva latinskoameriška destinacija, ki bo gostila svetovni športni gejevski dogodek Gay Games.

PUERTO RICO
PROFIMEDIA

Čilski narodni park Torres del Paine je pravi kraj za safari, v katerem lahko opazujete pume, medtem ko si vasica Ollantaytambo v perujski Sveti dolini zasluži biti samostojna destinacija, ne le postanek na poti do Machu Picchuja. Tu lahko obiščite arheološke ostaline brez gneče, ponuja pa tudi možnosti za trajnostno nastanitev in pristne lokalne restavracije.

Evropa

Vsi poznamo dijonsko gorčico, vendar dolgoletni kulinarični vpliv Dijona v Franciji presega slavo rumene začimbe. Leta 2022 se je odprl Mednarodni center gastronomije in vina (Cité Internationale de la Gastronomie et du Vin), ogromno, 16 hektarjev veliko območje, ki slavi francosko kuhinjo.

Na seznamu je tudi italijanski otok Pantelleria, kjer so leta 2016 odprli najmlajši italijanski narodni park, s čimer se je ta mirni otok začel spreminjati v celoletno avanturistično destinacijo. Do otoka je zdaj lažje priti, in sicer z novimi letalskimi povezavami iz Rima in Milana med poletno sezono.

N seznamu je tudi romunsko mesto Temišvar, ki je evropska prestolnica kulture leta 2023, kar bo obeležila s številnimi koncerti, razstavami in festivali.

TEMIŠVAR
PROFIMEDIA

Albansko mesto Berat je bilo med drugo svetovno vojno zatočišče za Jude, takrat se je njihovo število v tej državi dejansko povečalo. Izjemna gostoljubnost je še vedno ključnega pomena za lokalno kulturo, piše Time.

Azija in Pacifik

Avstralski Kengurujski otok so v letih 2019–2020 opustošili požari, v katerih so izginile številne živali. A zatočišče divjih živali je znova polno zelenja, na vsakem koraku so vidni znaki okrevanja.

Otočje Tuamotu v Francoski Polineziji je priljubljena destinacija za “vrhunsko deskanje, potapljanje in snorkljanje” in je od glavnega mesta Papeete oddaljeno le uro letenja.

Mesto Nagoja leži v bližini Ghiblijevega parka, nove uspešnice japonskega tematskega parka. Je tudi odličen kraj, če želite biti obkroženi z naravo, zlasti aprila, ko cvetijo češnje.

Južnokorejski letoviški otok Jeju je že dolgo priljubljen doma, zdaj pa ga je Netflixova K-drama Our Blues pokazala tudi širnemu svetu. Trenutno je pravi čas, da se tja odpravite, še preden to storijo drugi.

OTOK JEJU
PROFIMEDIA

Družinske dogodivščine Time poudarja za Phuket na Tajskem, v Ladaku v Indiji, v vasi Hanle, pa je bil ustanovljen prvi rezervat temnega neba v Indiji.

Bližnji vzhod in Afrika

Akaba je edino jordansko obalno mesto, njegova osupljiva pokrajina pa je prikazana kot planet Arrakis v filmu Dune: Peščeni planet, katerega drugi del bo izšel letos.

Musanze v Ruandi je vhod v narodni park Volcanoes, ki je pred kratkim objavil načrte za širitev in v katerem živijo redke gorske gorile.

GORILA
PROFIMEDIA

Time piše, da bo Sierra Leone po vsem sodeč “eksplodirala na prizorišču pustolovskih potovanj” in da bo “živahna obalna prestolnica Freetown zagotovo v središču dogajanja”.

Lestvica “najboljših” krajev na svetu leta 2023 po izboru revije Time

Tampa, Florida

Willamette Valley, Oregon

Rio Grande, Portoriko

Tucson, Arizona

Narodni park Yosemite, Kalifornija

Bozeman, Montana

Washington, ZDA

Vancouver, Kanada

Churchill, Manitoba

Dijon, Francija

Pantelleria, Italija

Neapelj, Italija

Aarhus, Danska

St. Moritz, Švica

Barcelona, Španija

Temišvara, Romunija

Sylt, Nemčija

Berat, Albanija

Budimpešta, Madžarska

Dunaj, Avstrija

Brisbane, Avstralija

Kengurujski otok, Avstralija

Dominika

Ciudad de Mexico, Mehika

Guadalajara, Mehika

Narodni park Torres del Paine, Čile

Pantanal, Brazilija

Medellín, Kolumbija

Ollantaytambo, Peru

Roatán, Honduras

Ladak, Indija

Mayurbhanj, Indija

Kjoto, Japonska

Nagoja, Japonska

Isan, Tajska

Phuket, Tajska

Otok Jeju, Južna Koreja

Luang Prabang, Laos

Giza in Saqqara, Egipt

Hribovje Chyulu, Kenija

Musanze, Ruanda

Rabat, Maroko

Dakar, Senegal

Narodni park Loango, Gabon

Polotok Freetown, Sierra Leone

Rdeče morje, Savdska Arabija

Akaba, Jordanija

Jeruzalem

Šardža, Združeni arabski emirati

Otočje Tuamotu, Francoska Polinezija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.