Vsi o cenah dopusta na Hrvaškem, kaj pa v Sloveniji? Bi vas dopust tu stal manj?

Potovanja 08. Jul 202306:02 6 komentarjev
Moški na supu
PROFIMEDIA

Kam letos na dopust? Mnogi Slovenci se že tradicionalno tudi to sezono odpravljajo k južnim sosedom, medtem ko drugi ob svarilih o dvigu cen računajo: se bolj kot na sosednjo Hrvaško splača iti v Grčijo ali Španijo, kaj pa Ciper, Malta? Kaj pa – Slovenija? Preverili smo, koliko bo štiričlanska družina v juliju odštela za teden dni oddiha v Prekmurju, Beli krajini, v Goriških brdih, Logarski dolini in Bovcu. Ponekod je na voljo le še zelo malo nočitev.

Ob začetku letošnje turistične sezone smo preverili, koliko stane dopust na slovenski obali. Koliko pa boste odšteli za tedenski oddih drugje po Sloveniji?

Na iskalniku turističnih nastanitev Booking smo preverili, koliko bi štiričlanska družina (dva odrasla in dva otroka) odštela za sedemdnevni oddih – med 15. in 22. julijem. Prekmurska ravnica, kopanje v reki Kolpi, pohajkovanje v Brdih, sprehajanje po Logarski dolini in obisk bližnjih hribov ali pa rafting na Soči. Med prečesavanjem spletne strani smo izbrali pet lokacij: Prekmurje, Belo krajino, Goriška brda, Logarska dolina in Bovec.

Brez večjih razlik med apartmaji in hoteli v Prekmurju

Družini, ki si želi obiskati Prekmurje, je na iskalniku Booking največ prenočišč na voljo v Moravskih Toplicah, v bližini termalne vode Term 3000 in Term Vivat. Tam je za izbran datum zasedenih že dobrih 70 odstotkov vseh nastanitev, opozarja Booking, cene za apartma pa se gibljejo vse od ugodnih 57 evrov na noč oziroma nekaj manj kot 400 evrov za teden dni nočitev, pa tja do 126 evrov na noč oziroma 882 evrov za sedem dni. V povprečju pa bo štiričlanska družina za sedem dni v Moravskih Toplicah odštela med 500 in 600 evrov.

Podoben znesek bi bilo treba odšteti za dopust v hotelu. Nočitev v ugodnejših hotelih v Moravskih Toplicah bo družino stal recimo 70 ali 87 evrov oziroma 490 ali 609 evrov za sedem dni. A najdejo se tudi veliko dražji hoteli. Za spanje v enem izmed štiri zvezdničinih hotelov bo družina tako v izbranem terminu plačala skoraj 300 evrov na noč oziroma 2.087 evrov za dopust. Še dražja je nočitev v hotelu z vsemi petimi zvezdicami – 431 evrov oziroma 3.020 evrov za sedem dni oddiha.

Reka Mura
Stane Klemenc/BOBO

V Beli krajini tudi glampingi

V Beli krajini so prenočišča na Bookingu na voljo predvsem v Metliki, Črnomlju in Gradacu.

V Metliki je bila, ko smo iskali, za izbran datum prosta le še ena hotelska namestitev, v kateri lahko družina sedem dni biva za nekaj manj kot 1.600 evrov oziroma skoraj 230 evrov na noč. Nočitve v apartmajih so občutno nižje. Cene apartmajev v kraju se namreč gibljejo med dobrih 550 in 920 evrov za sedem dni oziroma natančneje od 81 do 130 evrov na noč.

A ob reki Kolpi je sploh v zadnjih letih zraslo tudi nekaj glampingov. Ti glede na urejenost in ponudbo za denarnico predstavljajo različno visok strošek. V kraju Gradac najdemo glamping, ki si je pri tistih, ki so v njem že bivali, prislužil visoko oceno 9,4. Teden dni spanja v brunarici z manjšo kuhinjo in lastno kopalnico bo družino stal 1.082 evrov, kar znese dobrih 150 evrov na noč.

Vratolomne cene hotelov v Goriških brdih

V Goriških brdih za izbrani termin skorajda ni več prostih namestitev, najdemo le dva hotela, cene pa – zasoljene. V cenejšem hotelu v Brdih boste za štiričlansko družino odšteli 225 evrov na noč oziroma 1.575 evrov za sedem dni, v dražjem pa 270 evrov na noč, kar znese 1.890 evrov. Obe hotelski nastanitvi sicer v ceni ponujata tudi zajtrk.

V Logarski dolini skoraj ni več prenočišča

Podobno težko je dopust za naslednji teden še rezervirati v Logarski dolini. Na voljo sta namreč le še dve prenočišči. Če je visoka že cena za sobo v Lučah, ki ponuja tudi uporabo fitnesa, zanjo bo štiričlanska družina odštela okroglih 200 evrov na noč, je dopust v hotelu v Solčavi, ki gostom ponuja tudi kopanje v zunanjem bazenu ter brezplačen obisk hotelskega wellnessa, pošteno zasoljen. Sedemdnevni oddih v butičnem hotelu s štirimi zvezdicami bo štiričlansko družino stal kar 4.528 evrov oziroma 646 evrov na noč, pri čemer cene otroških postelj niso vštete v skupno ceno.

Logarska dolina
PROFIMEDIA

Za apartma v Bovcu dva tisočaka

Še večji podvig je za izbran datum najti nastanitev v Bovcu. 97 odstotkov nastanitev je v izbranem terminu že zasedenih, navaja portal Booking. Sob v hotelih sploh ni več, je pa zato na voljo nekaj apartmajev, ki po denarnicah udarijo različno. Najmanj, slabih 150 evrov na noč, bo stal apartma, iz središča oddaljen dva kilometra, kar dvakrat več, 300 evrov na noč oziroma 2.110 evrov po sedemdnevnem dopustu pa zaračunavajo v apartmaju s tremi spalnicami, kjer vam ponudijo celotno manjšo hiško.

Najdražja je še zmeraj obala

Pričakovano sta med izbranimi lokacijami najdražja Logarska dolina in Bovec. Podobno zasoljene cene imajo tudi v Goriških brdih, kjer smo med še prostimi nastanitvami našli le hotele. Visoke cene ne odvračajo gostov, ki so v Brdih v izbranem terminu zasedli praktično vse apartmaje.

Čeprav je brskanje po Bookingu pokazalo, da tedenski dopust nikjer v Sloveniji ni ugoden – še najbližje temu so nastanitve, ki smo jih našli v Prekmurju – pa je enako na dlani tudi dejstvo, da so ostali deli Slovenije vseeno cenejši od obale.

V izbranem terminu v Portorožu namreč le s težavo najdemo apartma, ki bi štiričlansko družino stal manj od tisočaka. V sedmih dneh bi družina v povprečju v Portorožu tako morala odšteti vsaj 1.300 evrov. Za enako ceno bi si lahko privoščili nočitev v cenejših med portoroškimi hoteli. Cene hotelirjev se sicer za tedenski dopust dvignejo vse do 2.600 evrov, a Booking ponuja še dražji apartma, za nastanitev z dvema spalnicama in jacuzzijem na terasi bo treba odšteti okoli 2.900 evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje