Zakaj piloti ne smejo imeti brade?

Potovanja 21. Jun 202415:46 3 komentarji
pilot v letalu
Foto: PROFIMEDIA

Ste že kdaj videli bradatega pilota? Najverjetneje ne, kajti pri večini letalskih družb so brade nezaželene. Po besedah tiskovnega predstavnika ameriške Zvezne uprave za letalstvo (FAA) lahko namreč brade in brki pomembno vplivajo na varnost na letalih.

“Nimamo nobenih predpisov, ki bi določali, da morajo biti piloti čisto obriti, vendar številne letalske družbe zahtevajo, da so piloti brez brade ali z minimalno brado, da se kisikove maske pravilno prilegajo, če jih je treba nadeti,” je pojasnil predstavnik FAA.

“Zahtevamo, da so kisikove maske funkcionalne, letalske družbe pa lahko od pilotov zahtevajo, da so čisto obriti ali da imajo le malo brade, da to zagotovijo,” dodaja.

Pri Delta Airlines je pilotom prepovedano imeti brade in brke, da bi se kisikova maska ​​bolje prilegala, podobno politiko ima tudi American Airlines.

“Ne dovolimo pilotov z bradami v aktivni službi, saj je varnost ena najpomembnejših stvari v naši industriji,” je pojasnil njihov tiskovni predstavnik.

Kot poroča New York Post, ta pravila izhajajo iz študije z naslovom “Učinki brad na učinkovitost kisikove maske”, ki jo je FAA izvedla leta 1987. Takrat so ugotovili, da si piloti z brado ne morejo hitro nadeti kisikove maske, niti se jim ne bi učinkovito prilegala obrazu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje