Zapuščena vas na hrvaškem otoku, kamor zaradi kulinarike prihajajo z vsega sveta

Potovanja 10. Jun 202309:18 0 komentarjev
Malo Grablje
mariajolantaanna/TRIPADVISOR

Odkar je New York Times objavil zgodbo o majhnem kulinaričnem biseru v skorajda zapuščeni hrvaški vasici, Američani in turisti z vsega sveta sedaj potujejo tja, da bi se na lastne oči prepričali, ali je ta pozabljeni kraj resnično vreden pozornosti.

Le nekaj ​​korakov od mlina, okoli katerega so se nekoč zbirali oljkarji, in praznega okna vaške učiteljice, gostilnica Stori Komin kaže zadnje znake življenja v Malih Grabljah. Gre za naselje na Hrvaškem, na otoku Hvar, ki ga je vredno obiskati vsaj enkrat v življenju, pišejo na portalu Punkufer.

Tik nad zalivom Milna na Hvaru je v kamniti soteski zapuščeno podeželsko naselje Malo Grablje. Okoliški oljčni nasadi in vinogradi obiskovalcem ustvarijo predstavo o tem, kako je nekoč izgledalo življenje v danes skorajda povsem prazni vasi.

Zapuščene kamnite hiše brez vrat in oken, ki se zlivajo z naravo, mlin, skedenj in cerkev, ki ustvarjajo podobo iz nekih davnih časov. Družinski mlin za oljke z dvema kolesoma je bil zgrajen leta 1884. V dograjenem objektu je bila zadruga, nekoliko stran pa še stanovanje za učiteljico, katerega okno v drugem nadstropju izgleda, kot da je obstalo v času.

Danes je v Malih Grabljah videti le redke ljubitelje joge, ki pridejo po sončnem vzhodu vadit pred cerkev sv. Teodora. Obiskovalci pa se v poletni sezoni lahko ustavijo tudi v gostilnici Stori Komin, kjer postrežejo hobotnico in jagnjetino na žaru, v spremstvu z domačim vinom.

Malo grablje
Ceciliedd/TRIPADVISOR

Kot še pišejo na hrvaškem popotniškem portalu, se nikar ne obremenjujte z jedilnikom, temveč se prepustite gostiteljem, ki vam bodo svetovali, kaj jesti. Odkar je New York Times objavil zgodbo o tej gostilnici, prihajajo Američani in turisti z vsega sveta, da bi se prepričali, ali je ta skoraj pozabljeni kraj vreden pozornosti.

Ime kraja je bilo sicer prvič zapisano leta 1538, leta 1934 pa je bilo zabeleženo na avstrijskem katastrskem zemljevidu. Zaradi osamljene lege je vas ohranila svojo prvotno prostorsko organizacijo iz 19. stoletja, zato je sprehod po grobih kamnitih blokih, ki sestavljajo uličice, kot potovanje s časovnim strojem v preteklost.

Malo Grablje
davec747/TRIPADVISOR

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!