Poznate razlog, zakaj so gumbi na moški in ženski srajci na nasprotnih straneh?

Magazin 01. Dec 202111:45 0 komentarjev
moška srajca
Profimedia

Verjetno ste opazili, da so gumbi na moških srajcah na drugi strani kot gumbi na ženskih srajcah. Za zapenjanje gumbov v nasprotni smeri pa obstaja povsem preprost razlog.

Če temu niste posvečali veliko pozornosti, verjetno niti opazili niste, da so gumbi na moški in na ženski srajci na nasprotni strani. Ko pogledate moško in žensko srajco drugo ob drugi, je razlika očitna – moški gumbi so običajno na desni, ženski pa na levi, in se zato zapenjajo različno. Zakaj je tako, pa je mala skrivnost.

Je to morda izbira kakšnega revolucionarnega modnega oblikovalca, ki se je obdržala do danes? Morda je to preprost način, kako modna industrija ločuje moška in ženska oblačila? Pravzaprav je odgovor nekoliko starejše narave in veliko bolj presenetljiv.

moška in ženska srajca
Profimedia

Razlog za nasprotne strani zapenjanja gumbov sega v čas, ko so v 13. stoletju v Nemčiji izumili gumbe. Pred tem so gumbe uporabljali le za okraske, nikoli pa zato, da bi oblačila ”držala skupaj”. Po izumu v Nemčiji je uporaba gumbov hitro postala široko razširjena modna potreba po večini Evrope.

Razlog, da so gumbi na ženskih srajcah na levi strani, se danes morda sliši presenetljiv, toda prepričani smo, da je to za žensko iz 13. stoletja imelo smisel. Gumbi so bili takrat prišiti samo na najbolj luksuzna oblačila, kar pomeni, da so si lahko samo dobro situirane ženske privoščile takšna oblačila. Te ženske so imele hišne pomočnice, ki so jih oblačile, zato so bili gumbi na levi strani srajce; če domnevamo, da je bila večina pomočnic desničark, so tako lahko lažje zapenjale gumbe.

Moški so se verjetno oblačili sami, zato so bili gumbi zašiti na strani, ki jim je olajšala delo, na desni. Čeprav danes verjetno za to ni več potrebe, pa je zgodovinsko imelo smisel in se je ta način obdržal vse do danes.

zapenjanje gumbov
Profimedia