Poznate teh 5 zares nenavadnih objektov v vesolju?

Magazin 12. Jul 202217:45 0 komentarjev
Pritlikavi planet Haumea
Profimedia

Naš planet predstavlja le majhen delček nenavadnih pojavov, ki se skrivajo v vesolju, medtem ko astronomi vsak dan odkrijejo nova presenečenja – od skrivnostnih radijskih signalov do najbolj bizarne zvezde.

1. Skrivnostni radijski signali

Raziskovalci od leta 2007 sprejemajo ultra močne, ultra svetle radijske signale, ki trajajo le nekaj milisekund. Te enigmatične bliske so poimenovali hitri radijski izbruhi (angl. fast radio burst – FBR) in zdi se, da so oddaljeni milijarde svetlobnih let.

Nedavno pa je znanstvenikom uspelo ujeti signal, ki je utripnil šestkrat zapored. To je drugi tak ponavljajoči se signal in morda bi jim lahko pomagal razvozlati to skrivnost.

2. Jedrski makaroni

Jedrski makaroni (angl. nuclear pasta) so najmočnejša snov v vesolju in nastanejo ob koncu življenjske dobe zvezd – obstajali naj bi v skorji nevtronskih zvezd.

S pomočjo računalniških simulacij so znanstveniki izračunali, da bi za prelom potrebovali 10-milijardkrat večjo silo kot za prelomitev jekla.

3. Najbolj bizarna zvezda

Ko je astronomka Tabetha Boyajian z ekipo prvič videla zvezdo KIC 846285, so bili povsem zbegani. Zvezda ima precej nenavadne lastnosti: je bolj vroča in svetlejša od Sonca in ne obnaša se po pričakovanjih. Svetlost zvezde se močno zmanjša, v neenakomernih intervalih, včasih tudi za 22 odstotkov.

Zakaj zvezda tako potemni, ni jasno, obstaja pa več zelo zanimivih teorij. Ena najbolj zanimivih je zagotovo, da gre za zunajzemeljsko civilizacijo, ki gradijo velikanske strukture.

4. Ali res obstaja galaksija brez temne snovi?

Temna snov (angl. dark matter) – neznana snov, v obliki katere je verjetno večina snovi v vesolju – je nenavadna. Toda znanstveniki so o nečem prepričani: temna snov je povsod. Nato pa so leta 2018 odkrili galaksijo, za katero se je zdelo, da skorajda ne vsebuje temne snovi.

Nadaljnje opazovanje je sicer pokazalo, da pravzaprav je vsebovala temno snov.

5. Haumea ima obroče

Haumea je pritlikavi planet, ki kroži v Kuiperjevem pasu in je že tako precej nenavaden. Ima podolgovato obliko, dve luni in dan, ki traja 4 ure, zaradi česar velja za najhitreje vrteči se velik objekt v sončnem sistemu.

Toda leta 2017 so astronomi opazili še eno nenavadno značilnost. Ko so planet opazovali med potovanjem pred zvezdo, so opazili izjemno tanke obroče, ki krožijo okoli njega. Verjetno posledica trka v daljni preteklosti.

Vir: www.livescience.com

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!