Pravilo na bencinskih črpalkah, ki ga skoraj nihče ne pozna

Magazin 19. Maj 202405:27 4 komentarji
Tankanje goriva
Foto: PROFIMEDIA

Na bencinskih servisih ne le pri nas, ampak tudi v tujini obstajajo znaki, ki prepovedujejo uporabo mobilnega telefona. Razlog naj bi bila možnost, da to povzroči eksplozijo.

Ste na bencinskih servisih že kdaj opazili znak, ki prepoveduje uporabo mobilnega telefona?

S tem znakom so bencinske črpalke opremljene že vrsto let, ne le pri nas, ampak tudi v tujini. Razlog naj bi bil v tem, da mobilni telefoni predstavljajo potencialno nevarnost, če jih uporabljamo med točenjem goriva. O tem, ali je ta razlog upravičen ali ne, na spletu kroži veliko člankov. Zato smo o tem povprašali največja slovenska ponudnika goriva, Petrol in MOL.

opozorila, nevarnost, bencinska črpalka, Petrol, točilni agregat, gorivo, bencin
Foto: DENIS SADIKOVIĆ/N1

Pri Petrolu so nam odgovorili, da pravilnik o tehničnih zahtevah za gradnjo in obratovanje postaj za oskrbo motornih vozil z gorivi prepoveduje uporabo mobilnih telefonov v potencialno nevarnih območjih, kot so točilni agregati, jaški rezervoarja ali okolica varnostnih ventilov in drugi, našteti v pravilniku. Na teh območjih namreč obstaja možnost eksplozije.

Petrol: Tveganje je približno ena proti milijon

Mobilni telefon je, tako Petrol, eden od potencialnih virov vžiga. Ena ključnih nevarnosti je možnost ločitve baterije od kontaktov, kar lahko privede do nastanka električne iskre. To se na primer lahko zgodi ob padcu mobilnega telefona na tla ali pri udarcu ob kakšno drugo oviro.

Ob tem so navedli raziskavo iz leta 2006, ki jo je objavil Inštitut inženirjev elektronike in elektrotehnike (IEEE), največje svetovno združenje inženirjev te stroke. Raziskava je pokazala, da mobilni telefoni predstavljajo določeno tveganje za vžig eksplozivne atmosfere, a je to zelo majhno. “Izvedena simulacija je ocenila, da je tveganje, da bi mobilni telefon povzročil požar ali eksplozijo, približno ena na milijon,” so zapisali na Petrolu. Dodali pa so, da čeprav je verjetnost za vžig zanemarljiva, ne smemo zanemariti potencialne nevarnosti.

Pri MOL so nam odgovorili, da so kot lastniki bencinskih servisov “dolžni uporabnike obvestiti o potencialni nevarnosti, ki jo predstavlja uporaba mobilnega telefona ob točenju goriva”, zato imajo v njihovi mreži nameščena “ustrezna opozorila”. Če se bo zakonodajalec odločil, da bo predpis spremenil, se bomo predpisom seveda prilagodili, dodajajo.

Bolj nevarna je statična elektrika

Po podatkih spletne strani za preverjanje dejstev Snopes.com so se opozorila o nevarnosti uporabe mobilnih telefonov v prisotnosti bencinskih hlapov na internetu začela širiti leta 1999.

Prvotno opozorilo se je nanašalo na dogodek v Indoneziji, v katerem naj bi se voznik opekel, njegov avtomobil pa je bil zaradi eksplozije močno poškodovan. Poznejša govorica je vključevala moškega v Avstraliji. Vendar se v medijih ni pojavilo nobeno poročilo o teh ali podobnih nesrečah.

Ameriška zvezna komisija za komunikacije (FCC) navaja, da ni dokazov, da so ta poročila resnična. In čeprav je “teoretično mogoče, da iskra iz baterije mobilnega telefona vžge plinske hlape”, FCC ugotavlja, da je potencialna nevarnost majhna, piše portal IFLScience.

Ali lahko mobilni telefon resnično sproži eksplozijo na bencinski črpalki, so preverjali tudi v oddaji Mythbusters in sklenili, da se to zelo verjetno ne more zgoditi.

Medtem Ameriški Inštitut za naftno opremo (Petroleum Equipment Institute, PEI) v svojih objavah navaja, da je glavni krivec za požare in eksplozije pri točenju goriva na bencinskih črpalkah statična elektrika, piše portal Verizon. Zato priporoča tri preprosta pravila za varno točenje goriva:

1. Izklopite motor.
2. Ne kadite.
3. Nikoli ne vstopajte v vozilo ali izstopajte iz njega med točenjem goriva.


Bonus video: Kaj morate vedeti o evropskih volitvah?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje