Pravljična vas, kjer prebivalci že štiri leta živijo v izolaciji

Magazin 05. Nov 202215:56 1 komentar
Monteviasco
PROFIMEDIA

Na prvi pogled je Monteviasco videti kot ena izmed tisočerih vasi, raztresenih po Alpah. Če pa zemljevid pogledate malo bližje, boste videli, da spominja na otok sredi gozda.

12. novembra bodo minila štiri leta od dneva, ki je spremenil življenja prebivalcev prelepe vasice Monteviasca na severu Italije, v Lombardiji. Tedaj je tragično izgubil življenje Silvano Dellea, odgovoren za žičnico, ki je vas povezovala s civilizacijo. Od takrat vaščani čakajo na rešitev pristojnih. V mirnem alpskem kraju, kjer živi nekaj manj kot deset ljudi odrezanih od sveta, ta še vedno ni prišla.

Monteviaso
PROFIMEDIA

Do Monteviasca ne vodi nobena cesta ali železnica. Prebivalci imajo dostop le do vijugaste poti s 1442 kamnitimi stopnicami, ki se spuščajo z gore. Čeprav je v petdesetih letih prejšnjega stoletja v vasi živelo 450 prebivalcev, lahko danes preostale prebivalce preštejemo na prste ene roke.

Monteviasco
PROFIMEDIA

V preteklosti je bilo domačinom življenje brez ceste normalno, hodili so po oslovski poti v bližnje vasi, v službo, šolo ali trgovino. Šele leta 1988 je bila zgrajena žičnica, ki je prebivalcem in turistom omogočila, da so v vas prispeli v nekaj minutah, namesto v eni uri hoje.

Monteviasco
PROFIMEDIA

Avgusta 2020 je zemeljski plaz uničil edino cesto, ki je vodila do oslovske poti, in vas še dodatno osamil. Ker danes v Monteviascu ni nobene trgovine, policija vaščane oskrbuje z osnovnimi živili. Trikrat na teden tja hodi majhna skupina karabinjerjev, natovorjena z nahrbtniki s hrano, zdravili in pošto.

Monteviasco
PROFIMEDIA

Edina restavracija v vasi, Il Vecchio Circolo je še vedno odprta, vendar so gostje le tisti, ki nimajo težave s tem, da hodijo približno eno uro, da bi uživali v domačih jedeh iz lokalnih sestavin. Če bi žičnica spet obratovala, bi bilo gostov gotovo več, a še pomembneje je, da Monteviasco ne bi bil več izoliran od sveta, piše punkufer.hr.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje