Praznuje pevec, ki mu je slovenska skupina pomagala do zmage na Evroviziji

Magazin 07. Jul 202308:17 0 komentarjev
Toto Cutugno
PROFIMEDIA

Italijanski pevec Toto Cutugno, ki mu je svetovno slavo prinesla pesem L'Italiano (Italijan) iz leta 1983, danes praznuje 80 let. Poleg omenjene uspešnice se je v spomin številnih vpisal tudi z zmago na tekmovanju za pesem Evrovizije leta 1990 s pesmijo Insieme (Skupaj). To je zapel ob spremljavi slovenske skupine Pepel in kri.

Pesem Insieme, ki jo je zapel na evrovizijskem tekmovanju v Zagrebu leta 1990, je postala svojevrstna hvalnica sedanji Evropski uniji, saj govori o zbliževanju različnih evropskih narodov Evrope in je takrat sovpadala z aktualnimi političnimi dogodki, kot je padec železne zavese.

V Italiji Toto Cutugno še danes velja za enega od superzvezdnikov in ambasadorja italijanske glasbe po svetu. O njegovi slavi priča 100 milijonov prodanih albumov. Na legendarnem festivalu v Sanremu je kot interpret nastopil skupaj 15-krat, a zmagal le enkrat. To je bilo leta 1980 s pesmijo Solo noi (Samo mi). Še 15-krat je napisal pesmi za druge udeležence sanremskega festivala.

Cutugno se je staršema, ki sta bila po rodu s Sicilije, v majhnem toskanskem kraju Fosdinovo rodil 7. julija leta 1943. Ob rojstvu so ga poimenovali Salvatore. Kasneje se je družina preselila v ligurijsko prestolnico La Spezia. Že zgodaj ga je zanimala glasba: naučil se je igrati bobne in harmoniko. Kot mladenič je tudi pel v eni od glasbenih skupin. Že v 70. letih minulega stoletja se je uveljavil kot uspešen tekstopisec in pisal pesmi za glasbene zvezde, kot so Mireille Mathieu, Dalida, Gerard Lenorman in Adriano Celentano. Leta 1983 je mednarodni preboj dosegel tudi kot pevec; v San Remu je nastopil s pesmijo L’Italiano z znamenitim refrenom Lasciatemi cantare, s katero je na festivalu zasedel četrto mesto, a je pesem postala velika svetovna uspešnica.

V 90. letih minulega stoletje se je dogajanje okoli Cutugna nekoliko umirilo, kar pa ni zmanjšalo njegove priljubljenosti. Nato so ga v starosti začele pestiti zdravstvene težave. Leta 2007 so mu odkrili raka na prostati, a ga je uspešno premagal po zaslugi operacije in zdravljenja. Ob prihodu novega tisočletja je znova stopil na veliki oder; leta 2005 je na glasbenem festivalu v San Remu skupaj s pevko Annaliso Minetti zasedel drugo mesto in nato leta 2010 zadnjič sodeloval na tem festivalu.

Od takrat se je le redko pojavil v javnosti. Po lastnih besedah ima Cutugno težave, da bi sledil vsem spremembam v glasbi. Hrbet je obrnil tudi sanremskemu festivalu. “Pozabil sem na San Remo. Skoraj vsako leto me povabijo in rečem ne,” je nedavno dejal v radijskem pogovoru. Današnji rojstni dan namerava slavljenec praznovati zasebno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!