Predlogi za izlet na Dolenjsko

Magazin 17. Okt 202106:52 0 komentarjev
Otočec
Profimedia

Raziskovanje naše prelepe Slovenije je vedno dobra ideja, mogoče vas bo s spodnjimi predlogi pritegnila Dolenjska.

Grajski park gradu Otočec

Slikovita okolica edinega vodnega gradu v Sloveniji vas bo navdušila. Raziskovanje je prekrasno v vseh letnih časih, saj v parku raste več avtohtonih vrst dreves, v Krki živi 32 vrst rib, posebnost grajske okolice pa so beli labodi grbci.

Dolenjske Benetke oz. Kostanjevica na Krki

Kostanjevica na Krki je najstarejše in najmanjše mesto na Dolenjskem. Mesto z vseh strani obdaja reka Krka, zaradi pogostih poplav pa se ga je prijelo tudi ime Dolenjske Benetke. Osrednji del mesta leži na umetnem otoku na reki Krki, mesto in okolica pa ponujajo razne aktivnosti.

Že sprehod po čudovitem mestu navduši, tu pa lahko vidimo tudi najdebelejšo vrbo v Sloveniji. V bližini najdemo še nekdanji cistercijanski samostan in Kostanjeviško jamo, ki sta vsekakor vredna ogleda.

Ogled jame je mogoč med 15. aprilom in 31. oktobrom ob sobotah, nedeljah in praznikih, v juliju in avgustu pa je možen vsak dan ob 10., 12., 14., 16. in 18. uri.

Klevevž – naravne toplice na Dolenjskem

Klevevž je manjši bazen, v katerem se zbira izvirna termalna voda izvira Klevevška toplica, ki na površje priteče s temperaturo od 21 do 25 stopinj Celzija. To pomeni, da se je v njem mogoče kopati vse leto, in to ima poseben čar, saj je razgled iz bazena prečudovit v vseh letnih časih.

V bližini najdete terme Šmarješke toplice.

Geoss in pustolovski park Geoss

Geoss oz. Geometrijsko središče Slovenije se nahaja v Spodnji Slivni pri Vačah. Za različne pustolovščine je vredno obiskati pustolovski park Geoss, kjer ponujajo orjaški spust, gibalnico za najmlajše, bivanje ali piknik v krošnjah ter še marsikaj. Pustolovski park Geoss bo do konca oktobra odprt vsak konec tedna za vse, med tednom pa za napovedane skupine.