Predstavitev najobsežnejšega glasbenega dela na svetu

Magazin 07. Dec 202211:45
U-Ros
Marko Duplišak

V ljubljanski Zorici so predstavili najobsežnejše glasbeno delo na svetu, projekt, pod katerega se skoraj v celoti podpisuje U-Ros (Uroš Cingesar). U-Ros bo že na svojem debitantskem albumu izdal 500 pesmi, kar ni mali zalogaj.

U-Ros bo že na svojem debitantskem albumu izdal 500 pesmi, kar ni mali zalogaj. Te skladbe je pripravljal več let, pravi, da je bil v studiu povprečno tudi po 10 ur. Ko pa potrka na vrata prava inspiracija, je sposoben novo pesem napisati in posneti tudi v enem samem večeru. Skladbe bodo izdane v petih etapah, vsaka bo vsebovala 100 pesmi. Prva bo na voljo že v četrtek, 8. decembra, nato pa vsak mesec do aprila še po 100. Navdih za nove pesmi najde povsod, včasih ga tudi čisto preproste stvari navdihnejo v tolikšni meri, da ima v glavi že takoj sestavljeno celotno skladbo. Če bi moral opisati svoj glasbeni slog, bi ga dal v predal pop-roka, a ga lahko zanese tudi v narodnozabavno smer. “Ne nazadnje prihajam izpod Pohorja,” je z nasmeškom pojasnil.

U-Ros
Marko Duplišak

U-Ros je napisal in posnel več kot 500 skladb, s čimer je ustvaril nekaj posebnega, fantastičnega in najverjetneje tudi neponovljivega. Ustvaril je najobsežnejše glasbeno delo na svetu. Za primerjavo naj navedemo, da so Rolling Stones v svoji celotni karieri posneli ”le” 422 pesmi, U2 436, The Beatles 213 itd. U-Ros torej izdaja album, ki po obsegu presega celotne življenjske opuse izvajalcev, ki delujejo zelo dolgo, nekateri tudi več kot pol stoletja. Marsikdo bi lahko tezi o najobsežnejšem glasbenem delu oporekal, saj se lahko v spletnih člankih najde mnogo kvantitativnih rekordov kot npr. najdaljši album, album z največ posnetki. Pa vendar se ti dosežki ne morejo primerjati z U-Rosovim. Najdaljši album je ustvaril računalnik in je zgolj naključen zvok, ki ga je izvedel računalniški algoritem. Ta album sploh ni bil posnet, temveč računalniško ustvarjen digitalni zapis, ki se v celoti ni zavrtel niti enkrat. Obstajajo še drugi rekordi izvajalcev, npr. taki, ki so na album uvrstili tudi 1000 posnetkov, vendar je njihovo povprečno trajanje 30 sekund.

U-Ros
Marko Duplišak

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.