Premiera avtorskega projekta Pravljice našega otroštva

Magazin 27. Apr 202209:30 > 10:29 0 komentarjev
Pravljice našega otroštva
Nada Žgank

V Prešernovem gledališču je bila 25. aprila 2022 premiera avtorskega projekta Pravljice našega otroštva v režiji Jerneja Lorencija, ki je nastal v koprodukciji s SNG Nova Gorica.

V avtorskem projektu Pravljice našega otroštva se ekipa ustvarjalcev uprizoritve pod  vodstvom režiserja Jerneja Lorencija (na sliki) sprašuje o vlogi pravljic v osebnem življenju, o arhetipskem pomenu pravljic posameznikovega otroštva in tudi o vlogi pravljic v kolektivnem nezavednem.

Jernej Lorenci
Nada Žgank

”Vrnili se bomo v naše otroštvo. S pomočjo pravljic, ki so nam jih pripovedovali, bomo obnovili čas, ko smo se čutili popolnoma varne, popolnoma cele, zlite z drugim, pripovedovalcem, in s seboj. Skušali bomo natančno rekonstruirati točno določene pripovedi, točno določene večere, osebe- pripovedovalce, prostore, svetlobo, vonje, glasove, občutke. Tudi mi, ki smo starši ali pa to nismo, smo pripovedovalci pravljic. Tudi naše večere bomo skušali rekonstruirati. So pa nekateri pripovedovalci iz našega otroštva že mrtvi. Kar sta v pravljici nekoč in večno, sta v življenju rojstvo in smrt,” je povedal režiser Jernej Lorenci.

Pravljice našega otroštva
Nada Žgank

Režiser si želi z igralci prodreti v korenine njihovega otroštva in skupaj z njimi ponovno podoživeti stanja in emocije, ki so jih doživljali ob pripovedovanju pravljic. ”Skušali bomo preplesti krožni čas pravljic in linearni čas življenja ter se trudili, da bodo naši mrtvi oživeli. Ker pravljica je izstop iz časa, je nad časom in je za vse čase. In vsa leta. Torej: hvalnica pravljici, hvalnica domišljiji, sprejetje smrti,” je še dodal Lorenci. V uprizoritvi igrajo Iztok Mlakar, Doroteja Nadrah, Vesna Pernarčič, Darja Reichman, Blaž Setnikar, Urška Taufer in Gregor Zorc.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.