Prepoved kopanja na plaži, kjer je bila odkrita bakterija E.coli

Magazin 19. Avg 202116:31 > 16:37 0 komentarjev
Novi Vinodolski
Profimedia

Potem ko so kopalci plaže pri Novem Vinodolskem tožili nad prebavnimi težavami, so analize morja pokazale, da je na delu plaže v vodi prisotna bakterija E.coli. Pristojni so na kopališču, kjer je bakterija presegla dovoljene vrednosti, do nadaljnjega prepovedali kopanje.

Morje na delu plaže Klenovica pri skakalnici Tunera je onesnaženo z bakterijo E.coli, je pokazala ponovljena analiza vzorčenja morske vode. Koordinatorica laboratorija za mikrobiologijo voda na primorsko-goranskem županijskem zavodu Darja Vukić Lušić je dejala, da so včeraj odvzeli dva vzorca. Analize so potrdile, da je koncentracija omenjene bakterije še vedno večja od dovoljenih vrednosti.

Vzorčenje se bo nadaljevalo vsak dan, dokler ne bodo potrdili dva do tri dni boljših analiz, nato pa ga bodo po enem tednu še enkrat ponovili. Do takrat bo na plaži veljala prepoved kopanja, je še povedala Vukić Lušić.

Velja prepoved kopanja

Župan mesta Novi Vinodolski Tomislav Cvitković je nato potrdil, da je na onesnaženem delu plaže postavljen znak o prepovedi kopanja. Kot je še dejal, skupaj z inšpekcijo iščejo vzrok onesnaženja. Ko bo odkrit, bodo sprejeli vse potrebne ukrepe za čimprejšnjo sanacijo. Do nadaljnjega pa del plaže pri skakalnici Tunera ostaja zaprt.

Poročilo o onesnaženosti morja navaja, da je bilo v torek na treh lokacijah na plaži Klenovica opravljeno mikrobiološko testiranje. Ugotovili so, da je vrednost mikrobiološkega indikatorja E.coli na eni od lokacij višja od dovoljene, medtem ko so bili izsledki analize vzorcev z drugih dveh lokacij, na začetku in sredi plaže, dobri.

Po podatkih Pedagoškega inštituta za javno zdravje Primorsko-goranske županije je bilo morje na plaži Klenovica med prejšnjimi sedmimi vzorčenji, od maja do 11. avgusta, čisto in odlično ocenjeno.

Spomnimo sicer, da so kopalci tožili nad prebavnimi motnjami, drisko, bruhanjem in visoko telesno temperaturo. Opozarjali so, da naj bi se kopali v fekalijah, a je župan Cvitković očitke o tem zavrnil, saj na plaži ni kanalizacijskega odtoka. Opozoril je, da bi se lahko vzrok skrival v tem, da je morje nadpovprečno toplo in da cveti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!