Prepovedani otok, ki ga je skoraj nemogoče obiskati

Magazin 08. Jul 202221:41 > 11. Jul 2022 14:44 1 komentar
Nihau
PROFIMEDIA

Otok Nihau na Havajih ima rajske lastnosti, vendar je za zunanji svet skoraj nedostopen, saj je v zasebni lasti in ga lahko obiščejo le redki. Na njem ni zgrajenih cest, hotelov ali trgovin, prav tako pa maloštevilni prebivalci ne uporabljajo telefonov.

Havaji so znani po svojih čudovitih plažah. Tako je tudi na majhnem otoku Nihau, ki se razteza na približno 179 kvadratnih kilometrih in je najzahodnejši otok Havajev. Otok je v svetu znan kot “Prepovedani otok”, saj so ga obiskali le redki, pa čeprav bi ga lahko zaradi videza opisali kot rajskega.

Obdan je s Tihim oceanom, temperature pa se vse leto gibljejo med 20 in 30 stopinjami Celzija. Pojmovanje Prepovedan otok je dobil zaradi dejstva, da je v zasebni lasti, obiščejo pa ga lahko le redki povabljenci. Lastniki so družina Robinson, ki so potomci Elizabeth Sinclair. Ta je leta 1863 otok kupila od kralja Kamehameha V. in zanj odštela 10.000 dolarjev. Ob nakupu je obljubila, da bo zaščitila otok in njegove prebivalce pred zunanjimi vplivi. Lastniki želijo ohraniti havajsko kulturo in je edini otok v havajskem otočju, kjer le redki govorijo angleško.

Nihau
PROFIMEDIA

Kdor obišče otok, verjetno dobi občutek, da je čas pozabil na ta del sveta. Na otoku ni zgrajenih cest, prav tako ni hotelov ali trgovin. Enkrat tedensko otok obišče ladja s hrano in drugimi nujnimi potrebščinami, v nujnih primerih pa je na voljo helikopter. Glavno prevozno sredstvo so konji in kolesa. Ob popisu prebivalstva pred 13 leti so našteli 130 prebivalcev, po nekaterih ocenah pa bi se ta številka lahko v zadnjih letih dvignila na 250.

Prebivalci Prepovedanega otoka prav tako nimajo telefonov in tekoče vode, elektriko pa pridobivajo preko sončnih kolektorjev.

Havaji
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.