Preproste pomladne testenine s šparglji, ki jih obožujejo Italijani

Magazin 17. Maj 202318:03 0 komentarjev
pasta primavera, šparglji, testenine, grah
PROFIMEDIA

Pasta primavera oziroma pomladne testenine so odličen izbor, ko želite pojesti nekaj dobrega, lahkega in zdravega, nimate pa veliko časa za pripravo.

Priprava jedi je enostavna in hitra.

Ste vedeli, da šparglji spadajo v družino lilij? To okusno rastlino v Sredozemlju uživajo že vsaj 2.000 let, vse bolj priljubljeni pa postajajo tudi pri nas. Ste vedeli tudi, da jih največ pridelajo v Prekmurju? Bogati so z vitamini A, B in K ter s kalcijem, fosforjem in železom. Flavonoidi in saponini, ki jih vsebujejo, zmanjšujejo količino holesterola v krvi in nižajo krvni tlak ter tako preventivno delujejo na srce in ožilje. So tudi nadvse lahka jed, saj je v 100 gramih običajno le 20 kalorij.

Sestavine:

300 g testenin (najboljše so penne rigatte/peresniki)

400 g špargljev

300 g graha iz konzerve

100 g naribanega parmezana

50 ml suhega belega vina

4 žlice masla

15 g sveže mete

Vedno odstranite oleseneli (spodnji) del špagljev, sicer boste iz njih dobili neužitno jed. Če ne veste, kolikšen del odlomiti, je rešitev enostavna. Z eno roko držite spodnji del šparglja, potem pa ga upogibajte, dokler ne poči. Počil bo prav na delu, kjer oleseneli del preide v mehkejšega. Oleseneli del zavrzite, mehkega pa uporabite.

Priprava:

Testenine skuhajte po navodilih, potem pa jih precedite in shranite pol decilitra vode, v kateri so se skuhale.

V globoki ponvi stopite maslo in na zmerni temperaturi približno 4 minute pražite očiščene šparglje.

Najprej počasi dolivajte vino, ko uporabite vsega, pa ob mešanju kuhajte še pol minute.

Dodajte grah in meto, posolite in poprajte. (Če uporabljate svež ali zmrznjen grah, ga pred tem odtalite oziroma pokuhajte, da bo mehkejši – lahko ga kuhate s testeninami; v tem primeru ga dodajte zadnjih nekaj minut.)

Dodajte kuhane testenine in vodo, ki ste jo prihranili. Vse skupaj dobro premešajte.

Na koncu posujte z naribanim parmezanom in še toplo postrezite.

Dober tek!

Ko pripravljate šparglje, nikar ne pretiravajte s kuhanjem, praženjem ali pečenjem. Dovolj je le tri do pet minut toplotne obdelave – odvisno od njihove debeline.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!