Prihaja biografski film o Davideu Bowieju – Moonage Daydream

Magazin 27. Avg 202210:00 0 komentarjev
David Bowie
Karantanija Cinemas

Konec septembra prihaja v kina glasba enega največjih in najvplivnejših umetnikov našega časa, pevca Davida Bowieja. Biografski dokumentarec z naslovom Moonage Daydream osvetljuje življenje in genialnost Davida Bowieja.

David Bowie, ki velja za enega največjih umetnikov našega časa, že več kot 50 let premika kulturo. Dokumentarec Moonage Daydream je prvi posthumni film o Bowieju, ki so ga skrbniki pevčeve umetniške zapuščine odobrili. Režiserju Brettu Morgenu (53) so leta 2017 omogočili dostop do pevčeve obsežne zbirke, v kateri so redke in še nikoli videne risbe, posnetki, filmi in dnevniki, njegova ustvarjalna dela in osebni arhivi pa obsegajo več kot pet milijonov primerkov umetniških del. Morgen je štiri leta sestavljal film in še dodatnih 18 mesecev oblikoval zvočno kuliso, animacije in barvno paleto. Za film je ekipa za zvok – vključno z Bowiejevim dolgoletnim sodelavcem, prijateljem in glasbenim producentom Tonyjem Viscontijem ter z oskarjem nagrajenim mešalcem zvoka Paulom Masseyem (Bohemian Rhapsody) – na novo zmiksala in prevedla Bowiejeve izvirnike za kinematografe.

Brett Morgen
Karantanija Cinemas – Brett Morgen v Cannesu na premieri filma Moonage Daydream

Skozi svojo kariero in generacije nas je Bowie učil, da so naše razlike naše prednosti. V dokumentarcu nam Bowie ponuja načrt, kako preživeti 21. stoletje, in vabi občinstvo, da slavi njegovo zapuščino, doživlja vpliv kot še nikoli doslej ter se potopi v edinstveni svet, ki je “Bowie”. David Bowie se je večinoma ukvarjal z glasbo in filmom, raziskoval pa je tudi različna druga umetniška področja, kot so ples, slikarstvo, kiparstvo, video kolaž, pisanje scenarijev, igra in gledališče v živo. Film so letos premierno prikazali na filmskem festivalu v Cannesu.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.