Prihodnji teden se začne 38. Slovenski knjižni sejem

Magazin 20. Nov 202213:00 > 13:15 0 komentarjev
slovenski knjižni sejem
Profimedia

Od 22. do 27. novembra bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekal 38. Slovenski knjižni sejem, v času katerega se obeta bogat spremljevalni program.

Spremljevalni program knjižnega sejma vključuje različne delavnice namenjene malim in velikim otrokom, srečanja s pisatelji Petrom Svetino, Lawrenceom Schimlom in Beatriz Osésom, ilustratorjem Štefanom Turkom, blogerko Alenko Štrukelj in prevajalkama Veroniko Rot in Barbaro Pregelj ter več okroglih miz z različnimi tematikami. Prav tako bo potekala razstava 50 : 50 s knjigami, prevedenimi iz ter v jezike španske države, po kateri vas bosta popeljali Barbara Pregelj in Polona Konjedic.

22. 11. 2022 ob 11.00 | Dvorana Urška | Praznik zlatih hrušk

Na prireditvi se bodo predstavile založbe, katerih knjige za otroke in mladinsko književnost iz leta 2021 so prejele znak kakovosti Zlata hruška.

23. 11. 2022 ob 12.00 | Mladi oder | Španska delavnica in nogomet
Na španski delavnici se boste igraje naučili nekaj španskih besed ter preverili, ali o nogometu res veste čisto vse. Delavnica je primerna za otroke, starejše od sedem let.

slovenski knjižni sejem
Profimedia

11. 2022 ob 17.00 | Stojnica založbe Malinc | Podpisovanje knjig in druženje z bralci
Pisatelj Lawrence Schimel bo na stojnici založbe Malinc podpisoval svoje knjige in odgovarjal na vprašanja bralcev.

24. 11. 2022 ob 9.00 | Mladi oder | Cecilija in zmaj (interaktivna predstava)
Predstava je namenjena otrokom od tretjega leta starosti naprej, v svoji glasbeno-igrani obliki pa na igriv način pretresa tematiko ženske in moške vloge v sodobni družbi. Predstava je nastala po knjižni predlogi Cecilija in zmaj Lawrencea Schimla v prevodu Braneta Mozetiča in izdaji Centra za slovensko književnost. V predstavi nastopata Maša Jazbec in Andrej Fon.

25. 11. 2022 ob 12.00 | Mladi oder | Delavnica z dinozavri ob slikanici Če se bo dan končal
Na dinozavrski ustvarjalnici se obeta razburljivo popotovanje v pradavnino. Po navdihu slikanice Če se bo dan končal bomo s Simonom in Matejo izdelovali čisto prave stegozavre, tiranozavre, pteranodone in njihove sorodnike ter z njimi naselili Dinozavrijo.

slovenski knjižni sejem
Profimedia

25. 11. 2022 ob 13.00 | Pogovorna postaja | Z roko v roki – mednarodni kulturni projekti s španskimi partnerji

Kako se španska kulturna in literarna resničnost razkriva skozi sodelovanje njihovih institucij s slovenskimi? V katerih projektih sodelujejo in kakšne so izkušnje slovenskih partnerjev? Kam merijo Litprax, GG4A, Lit-UP in drugi projekti? O mednarodnih sodelovanjih in projektih bodo spregovorile Jana Bauer (KUD Sodobnost International), Maja Šabec (Filozofska fakulteta) in Barbara Pregelj (Založba Malinc).

25. 11. 2022 ob 15.00 | Stojnica založbe Malinc | Podpisovanje knjig in druženje z bralci
Pisatelj in prevajalec Peter Svetina bo na stojnici založbe Malinc podpisoval svoje knjige in odgovarjal na vprašanja bralcev.

11. 2022 ob 13.00 | Pisateljski oder | Zlata doba španske mladinske književnosti

Mladinska književnost je v španskem literarnem polju v zadnjih desetletjih doživela največji razcvet. Slikanica, strip in prozna besedila doživljajo pravo zlato dobo, so pa tudi najprodornejše zvrsti v založniškem sektorju, ki ga bolj kot druga področja zaznamujeta inovacija in rast. V pogovoru sodelujeta avtorici Susanna Isern in Beatriz Osés, s katerima se bo pogovarjala prevajalka in urednica Barbara Pregelj.

slovenski knjižni sejem
Profimedia

26. 11. 2022 ob 14.00 | Stojnica založbe Malinc | Podpisovanje knjig in druženje z bralci
Pisateljica Beatriz Osés in prevajalka Veronika Rot bosta na stojnici založbe Malinc podpisovali svoje knjige in odgovarjali na vprašanja bralcev.

27. 11. 2022 ob 11.00 | Mladi oder | Poznate pravljico o telovadcu Nikolaju?
Poznate zgodbo o telovadcu Nikolaju? O možu, ki je ves čas telovadil in hkrati opazoval, kaj se dogaja po svetu? O možu, ki je iz mesta pregnal zanikrnega tolovaja? Če zgodbe še niste prebrali, jo najdete v slikanici Telovadec Nikolaj prežene tolovaja s prelepimi ilustracijami. Ilustrator Štefan Turk za vas pripravlja delavnico, na kateri bomo pod njegovim vodstvom risali Nikolaje.

27. 11. 2022 ob 13.00 | Pogovorna postaja| Sodobna španska literatura – pogled iz Slovenije
V okviru pogovora bomo predstavili literarnovedni, prevajalski, uredniški in bralski vidik, o sodobni španski literaturi pa bodo spregovorili slovenski raziskovalci, prevajalke, urednica ter v Sloveniji živeči ljubitelji španske literature. Pogovor z Branko Kalenić Ramšak, Marjeto Drobnič, Veroniko Rot in Davidom Herederom Zorzom moderira Barbara Pregelj.

slovenski knjižni sejem
Profimedia

11. 2022 ob 14.00 | Pisateljski oder | Čustveno opismenjevanje
Naš vsakdan je poln nepredvidljivih situacij, ki v nas vzbudijo prijetna ali neprijetna čustvena stanja, s katerimi se lahko učinkovito spoprijemamo le, če smo dobro čustveno pismeni. Čustva so tista, ki v veliki meri vplivajo na kakovost naših odnosov in na naše splošno zadovoljstvo z življenjem. V svetu, prepojenem z digitalnimi impulzi, ki nas bolj odtujuje kot zbližuje, je zato čustveno opismenjevanje ena temeljnih in nepogrešljivih življenjskih spretnosti. Če želimo, da bodo naši otroci nekoč uspešni, zdravi in zadovoljni odrasli, jih moramo čustveno opismenjevati že v zelo zgodnjem otroštvu. Eno najučinkovitejših orodij za učenje in krepitev čustvene pismenosti so knjige. Pogovor, na katerem sodelujejo Martina Peštaj, Barbara Pregelj, Zdenka Černelič moderira Alenka Štrukelj.

11. 2022 ob 16:00 | Pogovorna postaja | Ko knjige zabolijo: pogovor o slikanici Modra

V okviru okrogle mize bomo odstirali pogled na problemsko literaturo, namenjeno najmlajšim bralcem. Posebno pozornost bomo namenili slikanici Modra čilenskih avtorjev Joséja Andrésa Murilla in Marcele Peña. Spregovorili bomo o tematiki (spolnih) zlorab, pomenu ubesedovanja zlorab in o načinih, tudi literarnih, kako lahko to storimo. O izkušnjah žrtev in načinih, na katere jim lahko pomagamo, se bodo pogovarjali avtor besedila, ilustratorka, strokovnjakinja za mladinsko književnost Milena Mileva Blažič, Janez Cerar iz zavoda Dovolj.je, ki pomaga žrtvam spolnih zlorab v katoliški cerkvi in pedagoginja Ema Cerar.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!